Kako ponovo da zaspite kad se probudite u 4 ujutru?

Sigurno ste bar jednom u životu doživeli da se probudite oko tri ili četiri ujutru i da više niste mogli da zaspite. Nije baš najbolji osećaj na svetu, zar ne?

Ali ima pomoći. Evo šta savetuju stručnjaci.

Ustanite iz kreveta

Nema smisla da ostanete da ležite jer vam to neće pomoći. Ustanite iz kreveta, izađite iz sobe, malo prošetajte. Pogledajte televiziju ili nešto pročitajte. Možete slušati i muziku. Važno je samo da radite nešto što vas opušta, a ne nešto što će vas dodatno razbuditi i uznemiriti.

Isprobajte tehnike opuštanja

Postoje brojne tehnike opuštanja poput meditacije, svesnog disanja ili autogenog treninga. Ako niste upoznati ni sa jednom tehnikom, odvojite vremena i pronađite neku koja će odgovarati vašim potrebama. Stručnjaci kažu da tehnike opuštanja zaista deluju pa vas brzo mogu vratiti u miran i kvalitetan san.

Ublažite anksioznost
Mnogi ljudi kad se probude prerano ujutro postanu anksiozni. Što duže ne mogu da zaspu, anksioznost raste. To se najčešće događa ljudima koji su previše zabrinuti. Kad se idući put budete probudili u četiri ujutru, uzmite parče papira i na njemu zapišite sve što vas brine i odlučite da ćete se time baviti sutra. Potom umirite mozak lepim mislima. Pokušajte da se setite bilo koje situacije koja u vama budi mir i samo nju vrtite po glavi. To će smanjiti anksioznost.

Uzmite lek ili biljni preparat

Lekovi koji vam pomažu da zaspite mogu biti prva pomoć, ali nije dobro da se navikavate na njih. Radije popijte neki biljni preparat poput čaja ili kapi koje su prirodniji način i manje štete organizmu. Bilo kakav topli napitak umiriće organizam i ponovno vas uspavati.

Posetite lekara
Ako primećujete da se često budite prerano ujutru, to može biti znak i nekih ozbiljnijih stanja. U tom slučaju, najbolje bi bilo da posetite lekara koji će vas onda uputiti na dalje korake.

Izvor: 24sata

Pogledajte još