Svetske i domaće premijere na FEST-u

BEOGRAD, 23. januara 2014. (Beta) - Ljubitelji filmske umetnosti, moći će u Beogradu tokom 42. FEST-a, od 28. februara do 9. marta, da vide 75 filmova, medju kojima su i najbolje premijere svetske i domaće produkcije.

FEST, čiji je slogan "Nije sve crno-belo", otvoriće "Top je bio vreo" Slobodana Skerlića zasnovan na istoimenom romanu Vladimira Kecmanovica o surovom odrastanju u opkoljenom i bombardovanom Sarajevu, a zatvoriti dobitnik Zlatne palme u Kanu "Plavo je najtoplija boja" Abdelatifa Kešiša, najavili su organizatori na konferenciji za novinare.

U glavnom programu biće prikazana 12 filma nominovanih za Oskara u najmanje jednog kategoriji - medju njima su "12 godina ropstva" Stiva Mekvina, "Poslovni klub Dalas" Žan-Mark Valea, "Nebraska" Aleksandra Pejna i "Filomena" Stivena Frirsa.

Takodje na repertoaru će biti i "Nimfomanka" Larsa fon Trira, "Samo ljubavnici ostaju" Džima Džarmuša, "Venera u krznu" Romana Polanskog, "Nulta teorema" Terija Gilijama i "Nesrećna Džesmin" Vudija Alena.

Umetnički direktor festivala Borislav Andjelić naveo je da je, bez obzira na teškoće, sujete i interese, FEST po potencijalu gledalaca i filmskog programa jedna od najznačajnijih manifestacija u regionu.

"Ambicije i drugih u novonastalim državama su značajne, imamo ozbiljnu konkurenciju, ali će FEST i ove godine pokazati da ima visoko kvalitetan program", rekao je Andjelić.

Prema njegovim rečima, u fokusu ovogodišnjeg festa su skandinavska i ruska produkcija.

Pogledajte još