Predlog Zojinog zakona predat ministarki zdravlja

Ovaj predlog zakona reguliše probleme dece koja boluju od retkih bolesti.

Milisavljević je izjavio da je inicijativa za zakon došla od porodice male Zoje, koja je bolovala od retke Batenove bolesti i čiji roditelji nisu imali podršku države ni tokom uspostavljanja dijagnoze, ni tokom lečenja.

On je objasnio da su sagledani svi problemi koje su mala Zoja i njena porodica imali i da je, uz pomoć skupštinskog pravnika, ali i lekara koji leče ovu decu iz Novog Sada , Beograda i Niša, pretočeni u zakon.

Predlog Zojinog zakona podrazumeva da su lekari u obavezi da, ukoliko ne uspostave dijagnozu u roku od šest meseci u Srbiji, uzorak tkiva ili krvi pošalju u neku od referentnih laboratorija u inostranstvo o trošku države, ali i da država po uspostavljanju dijagnoze finansira njihovo lečenje.

Za predlog zakona Milisavljević je rekao da je dobio podršku i poverenika za informacije od javnog značaja Rodoljuba Ssabića, od koga je, kako je kazao, dobio i sugestije oko zaštite prava podataka.

"Predlog zakona je prošao skupštinski Odbor za evrointegracije, a narednog četvrtka imaću razgovor s predsednikom Skupštine Srbije Nebojšom Stefanovićem koji je i predsednik Odbora za prava deteta. Želim da dobijemo široku podršku i da zakon ujedini sve političke stranke u srpskom parlamentu"
, naglasio je Milisavljević.

On je dodao da Zoja na grčkom znači život i da je Zojin zakon, zakon životu.

Pročitajte još:

Anastasija putuje na lečenje u Češku

Anastasija putuje na lečenje u Češku

Izvor: B92

Pogledajte još