Ovo su najčešća zanimanja u Srbiji

Prema rezultatima Popisa 2011, muškarci su zastupljeniji od žena kao rukovodioci, funkcioneri i zakonodavci, poljoprivrednici, šumari, ribari, zanatlije, rukovaoci mašinama i postrojenjima, monteri i vozači.

Takođe, muškarci su dominantni u vojnim zanimanjima sa 94,9 odsto. Žena je više od muškaraca među stručnjacima i umetnicima, inženjerima, stručnim saradnicima i tehničarima, administrativnim službenicima, uslužnim i trgovačkim zanimanjima, kao i u grupi „jednostavna zanimanja“.

Među rukovodiocima, funkcionerima i zakonodavcima ima 71,1 odsto muškaraca i 28,9 odsto žena.

Ta grupa zanimanja zastupljena je među ekonomski aktivnim stanovništvom sa 2,5 odsto, pri čemu ih u Beogradskom regionu ima 3,8 odsto, Vojvodini - 2,5 odsto, Šumadiji i zapadnoj Srbiji - 1,8 odsto i južnoj i istočnoj Srbiji - 1,8 odsto.

Na nivou Srbije administrativni službenici učestvuju sa 7,3 odsto, poljoprivrednici, šumari i ribari sa 11,8 odsto, zanatlije i srodna zanimanja sa 13,6 odsto, rukovaoci mašinama i postrojenjima, monteri i vozači sa 8,3 odsto, jednostavna zanimanja sa 7,9 odsto, a vojna zanimanja sa 0,9 odsto.

Izvor: Blic

Pogledajte još