Misterija: Napušten brod plovi ka Britaniji sa stotinama pacova na njemu

Neverovatna priča o napuštenom ratnom brodu čiju posadu čine samo i isljučivo pacovi, zvuči poput radnje horor filmova, zar ne?

Čak se i Raul Silva, dugokosi negativac iz poslednjeg 007 filma “Skyfall”, hvalio Džejmsu Bondu da ga je majka naučila kako da pacove pristigle brodovima u Veliku Britaniju pretvori u prave male ubice.

Međutim, nakon pisanja britanskih tabloida, ova noćna mora mogla bi da postane realnost. Ali to nije tako verovatan slučaj, piše Gardijan.

Poslednjih dana internetom se širi priča o napuštenom brodu “Ljubov Orlova” koji plovi severnim Atlantikom, noseći sa sobom pacove u pravcu Velike Britanije.

Glasine zapravo potiču još iz prošle godine kada je predstavnik obalske straže u Irskoj Kris Rejnolds izjavio da je moguće da su se na brodu razmnožili pacovi, kao i da bi prilikom eventualnog pristajanja broda lokalno stanovništvo bilo u nevolji.

Rejnolds i ovih dana za britanske medije ponavlja, da je u pitanju i tada, kao i danas, godinu dana kasnije, samo pretpostavka, ali je medije željne senzacije bilo teško zaustaviti.

Ceo problem leži u tome što ono što je u pitanju podatak koji još niko nije dokazao, jer niko evć godinama nije kročio na brod, priča Rejnolds danas. A tamo gde ne postoje proverene informacije, postoji dovoljno prostora za manipulaciju i širenje panike.

Osim što obalska straža poseduje prilično precizan sistem na osnovu kojeg mogu da predvide kada će se neki brod nasukati na obalu, u obzir treba uzeti još jedan podatak.

“Pacovi danas zaista imaju lošu reklamu”, smatra dr Peni Hokins iz Kraljevskog društva za zaštitu od okrutnih životinja (RSPCA). Da, takvo društvo zaista postoji i veoma je korisno kada su ovakve situacije u pitanju.

On objašnjava da je priča o brodu sa stotinama pacova prilično nerealna, jer je skoro nemoguće da toliko pacova živi godinama na brodu bez hrane. Valja znati, napominje dr Hokins, da su u pitanju životinje koje, baš poput ljudi, ne jedu pripadnike svoje vrste.

A za pristalice raznih teorija zavere, koji možda čekaju dan kada će neko britansko ostrvo preplaviti izgladneli pacovi, evo još jednog zanimljivog podatka.

Brod “Ljubov Orlova”, koji hita ka Velikoj Britaniji, napravljen je u Jugoslaviji 1976. godine, a nosi ime prve velike zvezde ruske kinematografije.

Slučajnost?

Izvor: b92/ Foto: Lilpop,Rau&Loewenstein / Wikimedia Commons

Pogledajte još