Hoće li iz užičkih slavina najzad poteći voda za piće?

Do tada se ipak moraju snabdevati kao i prethodnih mesec dana.

"Pa mene je ohrabrilo što je završeno na vreme, ali nisam baš siguran da li će to da podmiri naše potrebe i što se tiče kvaliteta i količine vode", kaže jedan Užičanin.

Kao i u domaćinstvima, i ugostitelji su morali da prilagode svoje poslovanje, kako ne bi izgubili ne samo nove, već i stare mušterije.

Lepinja je, ipak, i dalje najtraženiji artikal, ali je nakon nje neophodno utoliti žeđ vodom. U jednoj od najstarijih gradskih kafana pijaća voda stiže u balonima koji se pune u cisternama.

"I sami gosti su bili svesni toga da nema vode, pa su koristili flaširanu ili eventualno kiselu vodu, mineralnu. Tako da smo se nekako izmostili. Imali su oni razumevanja i mi smo imali razumevanja, uglavnom svaki dan smo donosili jednom pre podne, jednom po podne. Tako da neko smo vreme iskoristili nekoga vakuuma, kad nema posla, da donesemo. Pa smo to koristili u nekim flašama, bocama i tako", kaže ugostitelj Milorad Milutinović.

Sušičko vrelo biće samo alternativno, a na trajno izvorište. Vrutačko jezero je i dalje glavno. Zamenik gradonačelnika Užica Vidoje Drndarević kaže da će sanacija započeti u februaru, ali su već počele određene aktivnosti na tome.

"Znači, ljudski faktor što je uticao na prirodu i pospešio sve ovo, da se to pod broj jedan eleminiše. I tako da možemo tu akumulaciju, možemo već da počnemo da koristimo u narednih šest meseci. Ali trajna sanacija, ona će da traje mnogo duže, zato što to tako kažu oni koji se bave ovom problematikom". rekao je Vidoje Drndarević, zamenik gradonačelnika Užica.

Od 25. januara gradski vodovod započinje ispiranje 11 km magistralnog cevovoda, koji od Stapara, gde je povezan sa Sušičkim vrelima, ide starom trasom železničke pruge do fabrike vode na Cerovića brdu.

Užičani će, ipak, na vodu za piće i kuvanje morati da sačekaju još nekoliko dana, sve dok tri uzastopna uzorkovanja ne pokažu da je ona u potpunosti ispravna.

Izvor: B92

Pogledajte još