Gde su mi ključevi: Osam trikova za super pamćenje

Zanimljivo je da se loše pamćenje ne javlja samo kod starijih. Nedavno američko istraživanje sprovedeno na grupi ispitanika između 18 i 34 godine pokazuje da oni pamte lošije čak i od onih starijih od 55 godina.

Koji je dan među mlađima je zaboravilo čak 15 posto ispitanih, dok je u grupi starijoj od 55 to zaboravilo njih sedam posto. Gde su ostavili ključeve među mlađima zna da zaboravi 14 posto, nasuprot osam posto starijih.

Mlađi su češće zaboravljali i da ponesu ručak na posao (9%) i istuširati se (6%).

Srećom, postoji niz jednostavnih i praktičnih trikova uz koje ćete se setiti imena neke osobe ili gde ste ostavili ključeve.


Vizualizirajte

Čak 65% populacije bolje uči uz vizualna pomagala. Treba li nešto da upamtite, vizualizirajte sliku koja opisuje događaj, vreme ili reč. Na primer, ako imate sastanak u 16.30 sati, zamislite gudački kvartet koji će vas asocirati na četiri popodne i 30 slušatelja koji će ukazivati na minute.


Ukršetene reči

Igre za stimuliranje moždane aktivnosti, kao što su ukrštene reči ili sudoku, jačaju pamćenje.

Locirajte u "palati memorije" ili Ciceronova metoda
Zamislite neku fizičku lokaciju, neku zgradu ili deo ulice. Kad treba zapamtiti niz stvari, jednostavno "prošetajte" kroz svoju lokaciju i ostavite svaki pojam u određenoj sobi ili delu ulice povezujući ih na neki način. Kad ih se budete prisećali, jednostavno ćete "prošetati" po lokaciji i "pokupiti" ih.

Metoda Baker

Tokom psihološkog eksperimenta pod nazivom paradoks Baker-baker, ljude su podelili u dve grupe. Svima su pokazali sliku istog čoveka i jednoj grupi rekli da se čovek preziva Baker, a drugoj da je on po zanimanju pekar (engl. baker).

Oni kojima je rečeno da je osoba sa slike pekar lakše su se setili reči "baker". Objašnjenje je jednostavno. Iako su te dve reči i slika potpuno iste, kad su ljudi mislili na zanimanje, a ne na prezime, u mislima su imali dužu priču koja je uključivala pregaču, kuhinju i sveži hleb, pa su lakše pamtili.

Pokušajte stvoriti "mamac" koji će vam na jednaki način pomoći da bolje upamtite neku priču.

Odspavajte popodne

Stručnjaci iz NASA-e otkrili su da kratko dremanje u popodnevnim satima znatno popravlja pamćenje. Na skeneru MRI pokazalo se da je moždana aktivnost onih koji su malo odspavali tokom dana veća tokom celog dana, nego onih koji se nisu odmarali.


Ime na čelu

Frenklin Ruzvelt bio je poznat po odličnom pamćenju imena. Znao je da upamti i ime osobe koju je sreo samo jednom pre nekoliko meseci. Objasnio je to jednostavnom tehnikom. Prilikom upoznavanja bi zamislio ispisano ime osobe na njenom čelu. Novinari iz CNN-a tvrde da ovo deluje još bolje ako ime "ispišete" markerom u omiljenoj boji.

Jedite ribu, odnosno omegu-3

Omega-3 masne kiseline, koje se nalaze u ribi kao što su losos i tuna, u školjkama, semenkama bundeve, prokulicama, orasima i drugoj hrani, odlične su za zdravlje mozga. Hrana bogata omegom-3 smanjuje rizik od razvoja Alchajmerove bolesti, pokazala je i studija iz 2012. koju su sproveli naučnici sa Univerziteta Kolumbija.


Posvetite pažnju

Mnogi su prezauzeti i rade prave grešku koja onemogućuje pamćenje – jednostavno ne obraćaju pažnju na zadatak, razgovor ili iskustva. Površnost slabi pamćenje pa smo skloniji da zaboravimo. Dakle, šta god da radite, posvetite tome veću pažnju i šanse da ćete nešto zapamtiti naglo će se povećati.

Izvor: 24sata

Pogledajte još