Muče vas menstrualni bolovi? Evo rešenja ...

Bolovi i grčevi obično zahvataju donji deo somaka, šire se na krsta i prema kukovima. Uz bol se javlja mučnina i nekada i povraćanje. Pomoć možemo da potražite u obliku tableta koje će svakako olakšati simptome, ali postoje i neke biljke koje mogu da umanje bol.

Kako olakšati bol?

Možete naići na brojne preporuke kako sebi da olakšate bol tokom tih dana. Ono što vam može pomoći je više aktivnosti i pravilna ishrana. Nedelju dana pre menstruacije trebalo bi da pripazite na ishranu i odaberete namirnice bogate omega3-masnim kiselinama, kalcijumom, magnezijumom i vitaminom C i E. Pomoćiće vam i blaga masaža stomaka, a za nju odaberite eterična ulja kamiliceili lavande. Tako ćete umanjiti bol i sprečiti grčeve.

Maline i nana odlična su kombinacija za čaj protiv menstrualnih bolova.

Đumbir je spas za sve, pa i za menstrualne bolove. Možete ga narendati i jesti sirovog, kao prilog omiljenom jelu ili od njega skuvati čaj.

Rečeno je da i šargarepa opušta menstrualne grčeve, pa možete da napravite sok od šargarepe ili skuvajte supu.

Ako imate grčeve par dana pre menstruacije naša preporuka je da pripremite toplu mirisnu kupku za opuštanje. Dodajte u kadu par kapi ulja lavande i ruzmarina. Ona će opustiti mišiće i ublažiti bolove.

Izvor: ordinacija , B92

Pogledajte još