Prestanite ovo da radite kako biste uspeli u životu

Rešite se stvari koje vas sputavaju, a koje veorvatno uzrokuju i to da se loše osećate - zato srežite ovih šest navika u korenu i konačno ostvarite željeni uspeh.

Stvaranje i procenjivanje
Nemoguće je da istovremeno idete napred i nazad, gore i dole, a isto važi i za um. Kada pokušavate da stvorite nešto, a u isto vreme i da ocenite uspešnost iste te stvari, nikada nećete da završite svoj projekat. Prvo morate da otkrijete šta želite da stvorite, kako će to da funkcioniše, morate da planirate i tek tada ćete moći da napravite projekat ili proizvod, a kada je kreiran i implementiran, tek onda možete da ga ocenite. Zato, zapamtite, nekim stvarima je potrebno dati vremena i ne treba pokušavati istovremeno obavljati dva različita posla.

Mislite da ste stručnjak
Sindrom stručnjaka još je jedna navika ljudi koji 'ubijaju' svoju inteligenciju. Kada smatrate da ste stručnjak za sve i svašta, prestajete da učite. U tom slučaju nikada nećete biti dovoljno ponizni da saslušate druge i da učite iz njihovih iskustava. To će vas samo vratiti korak unazad i umanjiće vašu inteligenciju. Budite otvoreni prema shvatanju da niko ne zna sve i da vam svako može pomoći da naučite nešto novo. Ne samo da ćete tako imati mogućnost da naučite nove stvari, već ćete ispasti manje neuki pred drugima.

Strah
Ako se uvek bojite neuspeha, nikada nećete isprobati nešto novo. Vrlo je verovatno da ćete više nego jednom doživeti neuspeh, pogotovo ako nikada do tada niste radili ništa slično. Ali činjenica je da ako nikada ne pokušate, nikada nećete ni znati, nikada nećete postati bolji i nikada nećete naučiti nove stvari. Dakle morate da eliminišete strah i da prihvatite činjenicu da neuspeh dolazi sa svim novim što ćete pokušati.

Nedostatak poverenja
Ovo ide zajedno sa strahom od neuspeha. Ako uvek verujete da ćete zabrljati i nemate poverenja u ono što radite, nikada nećete učiti i rasti. Ukoliko imate poverenja u sebe, čak i ako nešto radite pogrešno, moći ćete da učite i napredujete, a samim tim i da se krećete napred. Tako ćete razvijati inteligenciju, učićete nove stvari i doživećete nove stvari u životu.

Stvaranje granica
Iako, naravno, morate da imate određene granice, kao što su one koje se tiču finansija i kapaciteta, prilikom stvaranja lažnih granica kočite svoju inteligenciju i sposobnost učenja. Kada sebi postavite nepotrebne prepreke, neke stvari nikada nećete ni pokušati da ostvarite. Tako ne samo da ćete 'ubiti' svoju inteligenciju, već ćete sami sebe sprečiti da isprobate i naučite nove stvari koje vas eventualno mogu učiniti uspešnom osobom.

Piće
Iako vam ponekad prija da popijete čašu alkoholnog pića, ono ometa inteligenciju i sposobnost shvatanja stvari. Dakle povremena konzumacija alkohola neće uništiti stanice u mozgu, ali trebalo bi da znate da on neće pomoći prilikom učenja novih stvari. Alkohol bi trebalo da se konzumira u manjim količinama i ne prečesto ako ne želite da naštetite svom mozgu i da uzrokujete probleme s učenjem u budućnosti.

Izvor: Tportal
Foto: Morguefile

Pogledajte još