Prepoznajte simptome ozbiljnih bolesti: Nemojte biti deo statistike!

Svake godine hiljade žena umire od bolesti, čiji su nastanak mogle da spreče. Zašto? Uglavnom smo prezaposleni i ignorišemo simptome, koji prethode teškim oboljenjima kao što su moždani udar, rak debelog creva i dijabetes. Ne morate da budete u ovoj grupi. Ukoliko imate više od 40 godina, neophodno je da naučite kako da prepoznate prve znakove upozoranja.

* Teško pronalazite reči
Obratite pažnju na to, jer može da budu upozorenje za moždani udar. Ako, na primer, umesto da kažete "plavi kaput" izgovorite "crvena jakna" ili se teško prisećate određenih termina za stvari, kao i imena ljudi i ulica, to mogu da budu simptomi manjih moždanih udara, koji često prethode mnogo jačem i ozbiljnijem. Osim toga, znaci su i ukočenost odnosno paraliza jedne strane tela i iskošen osmeh, koji ukazuje na to da mišići jedne strane lica ne funkcionišu kako bi trebalo.

Primetite li da ste konfuzni i da često zaboravljate reči, što pre posetite lekara. Uputiće vas na snimanje magnetnom rezonancom, kako bi proverio da li vam neko tkivo odumire zbog nedostatka kiseonika i shodno tome stavio vas na režim prevencije od moždanog udara kako se stanje ne bi pogoršavalo. U slučaju udara, prva tri sata su najvažnija. Posetite li tada lekara, život može da vam bude spasen, a to i značajno povećava šansu za potpuni oporavak.

* Nadimanje
Stalna naduvenost stomaka može da bude veoma važan znak, koji upućuje na kancer debelog creva. Ako ste promenili navike u ishrani da biste se rešili ovog simptoma ili niste u PMS-u, a stomak vam je uvek naduven, posetite ginekologa. On će odbaciti mogućnost da su za to krivi jajnici i verovatno vas poslati kod gastroenterologa na proveru debelog creva. Naročito budite na oprezu ako imate porodičnu anamnezu ove bolesti, a obratite pažnju i na druge simptome, poput krvi u stolici ili grčeva u stomaku koji traju nekoliko dana.

* Gubitak seksualne želje
Mnogo je razloga zbog kojih seks ne mora uvek da vam bude na pameti, ali stalno nizak libido može da bude pokazatelj ranog dijabetesa. Visok krvni pritisak čini da arterije vremenom postanu zapušene i sklone ugrušcima. To otežava cirkulaciju, a ona je od velike važnosti za seksualnu želju. Nemojte ovaj simptom uvek da pravdate umorom i prezaposlenošću. Ako potraje, posetite lekara.

Izvor: Večernje Novosti

Pogledajte još