Muškarci su zaboravniji od žena

Ovakav rezultat studije iznenadio je i istraživače.

"Zaista je iznenađujuće to što su muškarci zaboravniji od žena", rekao je profesor Norveškog univerziteta nauke, Jostajn Holmen.

"To nikada ranije nije otkriveno", rekao je on.

Još jedna od činjenica koja je iznenadila naučnike je to da su pripadnici "jačeg" pola zaboravni bez obzira na to da li imaju 20, 30 ili 60 godina.

Prilikom sprovođenja studije, profesor Holmen i njegov tim postavili su učesnicima istraživanja po devet pitanja u vezi sa tim koliko dobro pamte.

U istraživanju u kome je učestvovalo više od 48.000 ljudi, ispitanici su odgovarali i na pitanja o tome koliko često imaju problem da se sete nečega, da li im se događa da zaboravljaju imena, datume, da li mogu da se sete šta su radili prošle godine ili da ponove detalje nekog razgovora.

Od devet pitanja u vezi sa zaboravnošću, muškarci su prijavili problem na čak osam pitanja!

"Dosta se govorilo o tome zašto je muškarcima teže da se sete nekih stvari nego ženama, ali još uvek nismo našli odgovor na pitanje zašto je to tako", rekao je Holmen.

Istraživači su otkrili da žene pamte mnogo bolje od muškaraca, ali i da im je najteže da zapamte imena i datume.

Prilikom sprovođenja studije otkriveno je i da najmanje zaboravljaju oni koji imaju najviši nivo obrazovanja, dok su najzaboravniji oni manje obrazovani, kao i anksiozni i depresivni ljudi.

Izvor: Novi magazin
Foto: Morguefile

Pogledajte još