Pravi razlozi zbog kojih psujemo

Psovanje je kao jedan oblik vrištanja. Ono je impulzivna potreba koja nam se javi u situacijama veoma velikog uzbuđenja i intenzivnih neprijatnih emocija. Psovanje za nas ima efekat katarze, oslobađa nas od neprijatnih emocija. Uz psovku se lakše nosimo s fizičkom ili psihičkom bolom, ljutnjom i frustracijom.

Pobuna i stil komunikacije
Kad smo bili mali, psovke i neke teme su bile zabranjene od strane roditelja. Zato se na korišćenje istog gleda kao na određeni vid pobune. Iz toga bismo mogli da zaključimo da je u svetu odraslih dozvoljeno psovati i da deca koriste psovke kao ulaznicu u taj svet. Psovanje je povezano i s našom ličnošću. Tako su ekstraverti i osobe ličnosti tipa A koje karakteriše hostilnost i nestrpljivost sklonije psovanju od drugih. Osobe koje imaju jako izražene osobine ličnosti prijatnosti i savesnosti psuju manje.

Ipak, problem je što nas drugi ne doživljavaju tako i većinom vide samo da smo bezobrazni, 'dugog jezika' i nepristojni. Koliko psujemo zavisi i od toga sa kim smo u društvu, da li se bavimo nekim stresnim poslom i slično.

Učinak na druge
Psovanjem privlačimo pažnju i šokiramo druge ljude. Na neki način ih guramo od sebe i stvaramo određenu pauzu, ćutanje u komunikaciji. Upravo je možda ta pauza i ćutanje izazvana šokom zbog našeg psovanja ono što svesno ili nesvesno želimo i potrebno nam je. Jedini način da se spreči navala psovki je da se udaljimo koji korak unazad. Taj učinak je dodatno izražen kad žene psuju jer je korišćenje psovki kod muškaraca prihvatljivije u društvu. Žene psovanjem mogu da naglase svoj autoritet u društvu i da stanu rame uz rame muškim kolegama.

Uspostavite kontrolu!
Kod psovanja postoji velika neravnoteža u toleranciji. Često je u redu da neko na visokoj poziciji u kompaniji koristi psovke u svom rečniku, ali osoba koja dolazi na razgovor za posao to sebi nikako ne može da dopusti.

Psovke koje koristimo mogu da budu reakcija na neki spoljšnji događaj. Ali, mogu da ukažu i na neku našu unutrašnju priču kao na primer kako mi vidimo sebe ili koje je naše mesto u našoj porodici. Moglo bi da bude zanimljivo da se zapitamo zašto koristimo upravo psovke koje koristimo.

Ako je psovanje određena navika ili vrsta gušta zbog kojeg se osećamo krivim, možemo da ga zamenimo nekim drugim oblikom izraza. Izmislite neke svoje 'mekše' izraze koje ćete koristiti umesto psovki. Oni mogu biti i duhoviti i da nasmeju ljude umesto da ih šokiraju.

Izvor: Tportal
Foto: Morguefile

Pogledajte još