Profesor Pravnog dolazio pijan, vređao studente i, kao vrhunac - lažirao naučni rad

Savetnik predsednika Nikolića izneo je prigovor senatu univerziteta na izbor Jakšića.

Kako nezvanično saznajemo, dekan Pravnog fakulteta prof. dr Sima Avramović podneo je 16. decembra Odboru za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu predlog za pokretanje postupka protiv profesora Jakšića zbog nemoralnog ponašanja i plagiranja udžbenika. Nekoliko meseci ranije Pravni fakultet uputio je svog redovnog profesora da uzme „slobodnu godinu“.

Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentnost smatra da ovo nije dovoljno i pokrenuće proceduru za utvrđivanje odgovornosti dekanata Pravnog fakulteta u Beogradu.

- Fakultet je i ranije znao za ove sumnje, ali nije reagovao na vreme. Podnećemo krivičnu prijavu protiv dekanata zbog neprijavljivanja dela - kaže Mario Spasić, generalni sekretar Transparentnosti.

Aleksandar Jakšić, inače, u statusu je redovnog profesora, a predaje građansko procesno pravo i međunarodno privatno pravo. Sumnja se da je lažirao rad profesora Bernda fon Hofmana s Univerziteta u Trijeru.

Savetnik predsednika Srbije Oliver Antić podneo je svojevremeno prigovor Senatu Univerziteta na izbor Jakšića za redovnog profesora, tvrdeći da je plagirao naučni rad, pa čak i pod sumnjom da je primao mito. Jakšić je u žižu javnosti dospeo kada je s ispita udaljio studentkinju vređajući je na verskoj osnovi.

Izvor: Blic

Pogledajte još