Zbog sahrane demonstranta otkazan današnji protest u Kijevu

Foto: Sergei Chuzavkov / Beta-AP

Mihail Žiznjevski (25) je jedan od dva demonstranta koji su u sredu 22. januara preminuli od povreda zadobijenih vatrenim oružjem
, pri čemu opozicija tvrdi da ih je upucala policija na mestu sa kojeg su demonstranti tokom nekoliko prethodnih dana policajce gađali kamenicama i Molotovljevim koktelima, prenela je agencija AP.

Pomen preminulom demonstrantu će se održati danas na centralnom kijevskom Trgu nezavisnosti, na kojem se protesti održavaju gotovo konstantno od početka decembra. Tokom poslednjih sedmica se posebno veliki broj ljudi okupljao nedeljom, pri čemu su njihovi brojevi premašivali 100.000.

Protesti su pokrenuti krajem novembra nakon što je predsednik Ukrajine Viktor Janukovič odustao od potpisivanja Sporazuma o pridruživanju sa Evropskom unijom, ali se poslednjih dana protesti zaoštravaju, pa demonstranti zahtevaju radikalnije mere uprkos tome što su umereni opozicioni lideri pozvali na okončanje nasilja.

U pokušaju da ublaži političku krizu u zemlji, Janukovič je sinoć ponudio mesto premijera jednom od vođa opozicije Arseniju Jacenjuku, koji bi zamenio Nikolaja Azarova, dok je drugom vođi opozicije, bivšem bokserskom šampionu Vitaliju Kličku, ponuđeno mesto potpredsednika vlade zaduženog za humanitarne poslove.

Oni su, međutim, pre toga zatražili održavanje novih izbora. Pored toga, demonstranti su sinoć opkolili kulturni centar u Kijevu, u kojem je boravila policija. Oni su u zgradu bacali Molotovljeve koktele i petarde, ali policija je rano jutros uspela da napusti zgradu pošto je Kličko pregovarao o njhovom bezbednom povlačenju.


Blic

Pogledajte još