Karakter vašeg deteta: Tajne redosleda rađanja

Prvorođeno dete

* Pouzdani
* Obazrivi
* Sistematični
* Oprezni
* Osvajači
* Voli da kontroliše

Prvorođena deca su prirodne vođe. Oni ulogu vođe preuzimaju od svojih roditelja i teže ka tome da bude sve po pravilu. Baš zbog toga im je veoma teško da priznaju sopstvene greške. Prvorođena deca su još i perfekcionisti i ne vole iznenađenja. Vole da sve uvek bude pod njihovom kontrolom. Ponekad mogu biti agresivni, ali pretežno vole da udovoljavaju ljudima i podrška drugih im je veoma bitna.

Mnogi voditelji i predsednici država su rođeni prvi ili su najstarije dete u porodici.

Srednje dete

Srednje dete po starosti se često oseća kao da je izostavljeno. "Nisam najmlađi. Nisam najstariji. Ko sam ja?" Dete koje je u sredini sebe pronalazi se kroz druge ljude imajući u vidu to da je pažnja roditelja najviše usmerena ka najstarijem i najmlađem detetu.

* Udovoljavaju ljudima
* Umeren buntovnik
* Društvenjak (ima mnogo prijatelja)
* Mirotvorac

Deca koja se nađu između najstarijeg i najmlađeg brata ili sestre zasigurno će biti suprotni prvorođenom bratu ili sestri. Srednje dete se oseća kao da mu se ne poklanja dovoljno pažnje i zato su često tajanstveni; ne priča mnogo o svojim osećanjima ili mislima. Srednja deca se ne osećaju posebno u svojoj porodici i zato im prijatelji igraju važnu ulogu u životu. Prvorođeno dete će biti, na primer, direktor neke kompanije, ali će srednje dete zato biti preduzetnik.

Najmlađe ili poslednje dete

Slobodan duh je karakteristika koja opisuje poslednje ili najmlađe dete. Roditelji zauzimaju relativno lenj stav prema poslednjem detetu. To je beba u porodici.

* Velikodušnost
* Jednostavnost
* Manipulativan
* Društvenost
* Otvorenost
* Traži pažnju
* Sebičnost

"Beba" porodice je najveći rasipnik. Oni jednostavno žele dobro da se provode. Oni vole da budu u centru pažnje i zato ne čudi što su istaknuti holividski komičari "bebe" u porodici (Džim Keri, Stiv MArtin, Bili Kristal).

Iako poseduju šarm koji osvaja ljude, mogu biti i vešti manipulatori i razmaženi. Niko ga ne zove po imenu već po nadimku iako ima 29 godina i završen master.

Jedino dete

Biti jedino dete u porodici je veoma posebno. Imajući u vidu da to dete nema konkurenciju, jedino dete drži monopol nad pažnjom i resursima svojih roditelja. Jedino dete ima karakteristike kao "super-prvorođeno dete". Oni imaju sve privilegije i svu pažnju i podršku svojih roditelja.

* Zreli za svoje godine
* Perfekcionisti
* Savesni
* Marljivi
* Vođe

Izuzeci
Izmešane porodice koje nastaju nakon razvoda, drugog braka, usvajanje i sličnih situacija, mogu da imaju veoma negativan uticaj na decu. Na primer, dete koje je tokom odrastanja bilo najstarije ili jedino dete, spajanjem porodice, možda mora da navikne na činjenicu da više nije jedino ili najstarije dete. Tada se stvara zamena uloga i dete koja je bilo na vrhu sada postaje "beba" i počinje da zahteva mnogo pažnje svojih roditelja.

Međutim, iako mu je oduzet mesto najstarije, najmlađeg ili jedinog deta u porodici, to neće uticati ili menjati njegovu do tada izgrađenu ličnost. Psiholozi veruju da se proces kreiranja ličnosti kod deteta završava oko pete godine. Veći deo ličnosti je tada već formiran.

Blizanci su pojava koja se razvija i postoji izvan sistema redosleda rađanja. Oni su jedna celina i tako se i predstavljaju. Blizanci će uvek zauzima poziciji prvorođenog deteta.

Velike razlike u godinama takođe moraju biti uzete u obzir. Ukoliko je razlika pet ili više godina, druga porodica se stvara. Dečak od dve godine sa starijom sestrom od osam godina i novodorenim bratom neće biti srednje dete već preuzima ulogu prvorođenog deteta.

Usvojeda deca igraju veliku ulogu u kreiranju ličnosti. Što je dete mlađe tokom usvajanja to je bolje jer će provoditi više vremen sa roditelja i braćom ili sestrama. Na primer, prvorođeno dete od jedne godine koje je usvojeno u porodicu sa četvorogodišnjom sestrom će najverovatnije zauzeti ulogu "bebe" u porodici iako je provorođeno.

Redosled rađanja kod roditelja

Do sada smo samo govorili o deci, ali veliku ulogu igra i pozicija roditelja u redosledu rađanja. Roditelji se podsvesno poistovećuju sa detetom koje zauzima istu poziciji kao i oni. Otac koji je rođen poslednji u nizu će sigurno biti tolerantniji na hirove njegovog poslednjeg deteta, dok će majka misliti da je dete neozbiljno ili razmaženo.

Roditelji koji su prvi rođeni su često perfekcionisti i postavljaće svojoj deci životne ciljeve koji su teško dostižni. To će činiti dete nezadovoljnim i nesrećnim.

Izvor: Večernje Novosti

Pogledajte još