SAVREMENO ROBOVLASNIŠTVO: Terao ga da prosjači, tukao ga, pretio da će ga ubiti

Opštinsko državno tužilaštvo (ODO) u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv 50-godišnjeg Zagrepčanina koji je osam godina batinama i pretnjama 67-godišnjeg Zagrepčanina u iznajmljenom stanu držao kao roba i terao ga na prosjačenje po ulicama u centru Zagreba. Na njegovoj nesreći od 2005. do septembra 2013. godine zaradio je više od milion kuna - tvrdi se u optužnici!

Dnevno je nesretnik uspeo skupiti i do 700 kuna koje je predavao "gazdi". Okrivljeni je oštećenom kupovao hranu, cigarete i piće, a ostatak zadržavao za sebe. Kada 51-godišnjak ne bi bio zadovoljan visinom isprošenog novca, tada ga je batinao udarajući ga po različitim delovima tela, pretio da će ga ubiti, raskomadati, staviti u vreću i baciti u Savu. Novi list objavio je u novembru prošle godine o hapšenju 40 osoba u policijskoj akciji "Oliver Twist" sprovedenoj u Zagrebu, Osijeku, Puli, Rijeci i Splitu u cilju sprečavanju ropstva i trgovine ljudima. Među 40 uhapšenih u Zagrebu, bilo je šestoro dece i dva maloletnika. Državno tužilaštvo predložilo je za 51-godišnjaka produženje istražnog zatvora zbog opasnosti od ponavljanja ovog kaznenog dela te oduzimanje imovinske koristi okrivljenom u iznosu od najmanje 1,018.500,00 kuna.

Moderni robovlasnik čije se ime taji tereti se da je od druge polovine 2005. do septembra 2013. godine 67-godišnjaka prisiljavao da na različitim mestima na području grada Zagreba za njega prosi novac, a kada bi se oštećeni tome usprotivio fizički bi ga napadao. Njegov rob je za njega prosio novac na raskrsnicama, pred crkvama i trgovačkim centrima do kojih mesta ga je osumnjičen svakodnevno odvozio. Istovremeno, njegov robovlasnik bi ga nadgledao i kontrolisao kako ne bi pobegao, pretpostavlja se s nekog diskretnog mesta, kafića ili restorana.

Zarobljeni muškarac pokušao je nekoliko puta pobeći od zlostavljača, iako nije imao neki drugi dom. Čak i kada bi na jedvite jade uspeo pobeći od njega, pronalazio ga je na uobičajenim mestima gde se sklanjaju beskućnici i ljudi bez porodice i materijalne egzistencije. Nažalost, 67-godišnjak odavno je izgubio kontakt s porodicom. Nakon bega njegov mučitelj pronalazio ga je i u prihvatilištu Crvenog Krsta i prisilno ga dovodio u stan. Kazna za beg bilo je batinjanje. Prljava rabota bila je dobro uhodana. Gospodar straha i batina uspeo je od prikupljenog novca platiti najam stana, režije i kupovati hranu, mada se bavio i ostalim prljavim rabotama koje su samo njemu osiguravale ugodan i lagodan život. U policiji od ranije ima podeblji dosuije što ga je naposletku i koštalo pritvora.

Izvor: Novilist

Pogledajte još