Požar u Prohoru Pčinjskom: Izgoreo Kraljevski konak

Portparol Policijske uprave u Vranju Dragi Stamenković je rekao da, prema dosadašnjim saznanjima, u požaru nema ljudskih žrtava i dodao da se sve raspoložive ekipe nalaze na terenu i nastoje da ugase požar.

Za sada se ne zna uzrok požara.

Episkop vranjski Pahomije izjavio je za crkveni Radio Iskon da je požar na krovnoj konstrukciji zgrade Kraljevog konaka primetio i prijavio nastojatelj manastira Sveti Prohor Pčinjski Nikolaj, koji je zajedno s gostima manastira pokušao da ga ugasi koristeći protivpožarne aparate ali da nije uspeo jer se vatra brzo širila.

Pretpostavlja se da se požar pojavio na krovnoj konstrukciji u blizini odžaka, odakle se proširio na krov, a zatim i na ceo konak koji je uglavnom izgrađen od drveta.

Zamenik predsednika opštine Bujanovac Stojanča Arsić rekao je danas FoNetu da je u požaru koji je izbio pre podne izgoreo Kraljev konak.On je dodao da su na gašenju angažovani monasi, meštani i vatroganse jedinice, ali da nisu uspeli da spreče da vatra "proguta" konak.

"Vodu su vukli direktno iz reke Pčinja, odlično su se organizovali, ali to nije pomoglo", rekao je Arsić.

Manastir je na nepristupačnom terenu, pored reke Pčinje, u podnožju planine Kozjak i u neposrednoj blizini granice Srbije s Makedonijom.

Na gašenju vatre je angažovano 4 vozila i 11 vatrogasaca iz Vranja i Bujanovca. Monaštvo manastira nije ugrožena.

Manastir Sveti Prohor Pčinjski se nalazi 30 km južno od Vranja. Prema predanju, podigao ga je u 11. veku vizantijski car Roman Diogen u znak zahvalnosti Svetom Prohoru Pčinjskom, koji mu je prorekao da će postati car.

Manastir radi kao kulturno-prosvetni centar ovog kraja i u njemu radi bogoslovska škola, prepisivačko-iluminatorska radionica, a organizovano se uči ikonopisački zanat.

Izvor: Blic

Pogledajte još