Počeo dijalog Beograda i Prištine sastankom Ešton-Dačić

0

Dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine počeo je danas popodne bilateralnim susretom predsednika Vlade Srbije Ivice Dačića i visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.

Ešton će nakon toga primiti kosovskog premijera Hašima Tačija, posle čega slede trilateralni razgovori u sedištu Evropske službe za spoljne poslove (EEAS).

Portparolka visoke predstavnice Maja Kocijančič najavila je ranije danas da će ova runda dijaloga biti posvećena preostalim nerešenim pitanjima u vezi sa sprovođenjem Briselskog sporazuma.

“Postignut je napredak, ali ima još otvorenih pitanja”, rekla je Kocijančič novinarima, ali nije precizirala o kojim je temama reč.

Dačić je ranije najavio da će tokom ove, dvadeset prve po redu runde dijaloga, biti reči o problemima vezanim za pravosuđe i konstituisanje Zajednice srpskih opština, a večerašnjem sastanku će prisustvovati i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić.

Izvori iz Evropske unije rekli su da trilateralni razgovori Dačića, Tačija i Eštonove neće početi pre 20.00 sati.

Iako je ranije bilo najavljeno da će ova, 21. runda dijaloga biti u formatu radne večere je rečeno da se hrana neće služiti.

„Biće to običan radni sastanak“, rekao je izvor iz Evropske unije.

Tači: Nadam se konstruktivnom razgovoru

Premijer Kosova Hašim Tači izjavio je uoči večerašnje runde dijaloga Beograda i Prištine u Briselu da očekuje da će biti postignuti konkretni dogovori u vezi sa primenom Briselskog sporazuma.

„Razgovaraćemo pre svega o uspostavljanju funkcionalnog pravosudnog sistema“, rekao je Tači novinarima i dodao da očekuje efikasniju primenu Briselskog sporazuma nakon uspešno završenih lokalnih izbora.

On je podsetio da će se ponovljeni izbori za sever Kosovske Mitrovice biti održani 23. februara.

Upitan da prokomentariše početak pregovora o pridruživanju Srbije i Evropske unije, Tači je rekao da se nada da će i Kosovo i Srbija uskoro biti primljene u EU i NATO kao, kako mje naveo, dve nezavisne države.

Izvor: Blic

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.