Izdat nalog za hapšenje Olivera Ivanovića

Euleks je saopštio da je međunarodni tužilac izdao nalog za hapšenje lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića, a zahtev da on ostane u pritvoru predat je sudu.

U saopštenju se navodi da je Ivanović dobrovoljno došao u policijsku stanicu u severnoj Mitrovici, posle dogovora međunarodnog tužioca iz Kancelarije specijalnog tužilaštva Kosova (KSTK) sa njegovim advokatom.

Priveden Oliver Ivanović: Na saslušanju u Euleksu

Tužilac je saslušao Ivanovića, kao navodnog osumnjičenog u istrazi o ratnim zločinima koja je u toku, kao i o navodima o teškom ubistvu počinjenom posle konflikta.

Ispitivanje je završeno i tužilac je izdao nalog za hapšenje i zatražio od suda da razmotri zahtev za određivanje pritvora, stoji u saopštenju, uz napomenu da je to sve što Euleks u ovom trenutku može da kaže.

Ivanovićev advokat Nebojša Vlajić rekao je da je Ivanović osumnjičen za dva teška krivična dela koja su počinjena 1999. i 2000. godine, a u kojima su stradali kosovski Albanci. Advokat je odbacio mogućnost Ivanovićeve odgovornosti.

Protest zbog zahteva za hapšenje

Više desetina građana severne Kosovske Mitrovice, među kojima su odbornici i simpatizeri Građanske liste "Srbija, demokratija, pravda" okupilo se večeras u centru grada, protestujući zbog zahteva za hapšenje Ivanovića.

Oni od Euleksa traže objašnjenje za zahtev tužioca da se Ivanoviću odredi pritvor nakon saslušanja u vezi sa ratnim zločinima.

Okupljeni su ispred zgrade sedišta policije i Euleksa došli u automobilima u koloni i uz sirene. Kapije na ulasku u zgrade suda i policije su zatvorene, a okupljeni čekaju da im se neko obrati.

U SDP-u smatraju da poziv ima političku svrhu stvaranja ravnoteže sa hapšenjima u albanskoj zajednici i izazivanja straha među Srbima na Kosovu.

Izvor: RTS
Foto: Medija centar Beograd

Pogledajte još