RIK: Službeni glasnik za štampanje izbornog materijala, Master tim za sprej

Predsednik RIK Dejan Đurđević rekao je na sednici Komisije da izbori nisu bili planirani u ovoj godinii, a da je rok trajanja spreju koji je korišćen za izbore 2012. godine istekao posle godinu dana i da je trenutno uskladišten i da će biti uništen prema propisima o zaštiti životne sredine.

On je precizirao da se taj sprej proizvodi jedino u SAD, da je za njegovo dopremanje do Srbije potrebno najmanje pet do šest nedelja i da je zato potrebno da se da isključivo pravo "Master timu" koji je 2008. pobedio na tenderu, a 2012. bio jedini koji se prijavio na tender koji je raspisao RIK.

Đurđević je istakao da je potrebno da se nabavi i papir na kojem će se štampati izborni listići, a koji niko u Srbiji ne proizvodi.

Taj papir mora da bude specijalno tretiran kroz valjak koji se zove guter da bi imao vodeni žig koji se traži po zakonu i to se radi u inostranstvu, pa je i za tu proceduru potrebno vreme, objasnio je Đurđević.

"Gradska izborna komisija je već uputila vladi zahtev da Službeni glasnik koji je ranije štampao izborni materijal i koji je najbolje opremljen i verovatno jedini to može da odradi u tako kratkom roku, dobije položaj isključivog pružaoca tih usluga i vlada je takav zaključak donela, pa ćemo i mi uputiti istovetan", rekao je Đurdejvić.

On je dodao se očekuje pozitivan odgovor na sutrašnjoj sednici vlade.

"Ovo je zahtev koji je čisto tehničke prirode, da bismo mogli brzo da krenemo u proceduru nabavke izbornog materijala ukoliko predsednik Republike raspiše izbore za 16. mart", rekao je Đurdević.

Ukoliko predsednik Srbije Tomislav Nikolić rapsiše izbore 29. januara, RIK ima rok od pet dana da utvrdi obrasce i donese podzaknske akte kako bi stranke mogle da se kandiduju.

Đurđević je, takođe, rekao da je poslao dopis svim opštinama u Srbiji da RIK-u dostave podatke o tome da li imaju dovoljno glasačkih kutija, paravana i UV lampi, ali da od 30 nije dobio nikakav odgovor. On je precizirao da samo opština Zemun ima sprej kojem nije istekao rok trajanja.

Izvor: Blic

Pogledajte još