Ukrajina: Premijer podneo ostavku

Premijer Ukrajine Mikola Azarov podneo je ostavku u cilju lakšeg rešavanja političke krize u zemlji koja traje već dva meseca.

"Kako bi se stvorile dodatne mogućnosti za politički kompromis, radi mirnog rešavanja sukoba, doneo sam odluku da zamolim predsednika Ukrajine da prihvati moju ostavku", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu kabineta premijera, prenosi ruska agencija RIA Novosti.

U međuvremenu je počelo i vanredno zasedanje parlamenta na kojem će se diskutovati o načinima okončanja dvomesečne krize u zemlji nakon što je predsednik Viktor Janukovič popustio pred ključnim zahtevom opozicije da se ukinu drakonski antiprotestni zakoni.

Vanredna sednica se doživljava kao prekretnica u trenutku kada ima izveštaja da vlada razmišlja o uvođenju nekih oštrijih mera, pa čak i vanrednog stanja ako pregovori sa opozicijom propadnu, navela je agencija AFP.

Ranije je Janukovič pristao da ukine strog zakon protiv demonstracija koji je prošle nedelje izazvao talas sukoba između demonstranata i policije.

Lider opozicione ukrajinske parlametarne poslaničke grupe "Otadžbina" Arsenij Jacenjuk ponovo je odbio da bude na čelu vlade.

Izvor: RTS

Pogledajte još