Socijalisti u Evropskom parlamentu predložili Dačića za Nobela

0

Socijaldemokrate u Evropskom parlemantu predložile su Ketrin Ešton i premijere Srbije i Kosova Ivicu Dačića i Hašima Tačija za Nobelovu nagradu za mir.

Foto: Emil Vaš / Beta

„Napori za normalizovanje odnosa dve zemlje su bez presedana i stvorili su mogućnost za dugotrajni mir i saradnju“, navodi se u pismu grupe socijaldemokrata predsedavajućem odbora za dodelu Nobelove nagrade za mir Torbjornu Jaglandu.

Slično pismo s predlogom da Dačić i Tači dobiju ovu prestižnu nagradu pre četiri nedelje su uputili članovi američkog Kongresa iz kokusa koji zastupa albanske interese.

„Čvrsto raskidajući s prošlošću i pronalazeći put za blistavu budućnost, dvojica premijera iskazali su izvanrednu posvećenost, hrabrost i viziju“, napisali su americki kongresmeni.

U pismu predstavnika Progresivne alijanse socijalista i demokrata koje je potpisao njihov šef Hanes Svoboda 24. januara, navodi se da nominovanje Ketrin Ešton, Ivice Dačičha i Hašima Tačija ne znači samo „nagradu za ostvaren napredak, već i podstrek, mogućnost za poslednji neophodni podstrek za dugotrajni mir“.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.