Srbija, posle peteraca, osvojila titulu prvaka sveta

BEOGRAD, 1. avgusta 2009. (Beta) - Vaterpolo reprezentacija Srbije osvojila je  titulu prvaka sveta, pošto je u finalu šampionata u Rimu, posle peteraca, pobedila Španiju sa 14:13.

Regularni deo utakmice završen je rezultatom 6:6, posle produžetaka je bilo 7:7, a odlučujući gol iz peterca postigao je Milan Aleksić.

Najefikasniji u ekipi Srbije bio je Vanja Udovičić sa tri pogotka, dok je Ksavijer Garsija postigao četiri gola za Španiju.

To je prva zlatna medalja na SP za Srbiju od 2006, otkad reprezentacija igra pod tim imenom.

Bronzanu medalju osvojila je Hrvatska, koja je u meču za treće mesto savladala SAD sa 8:6.

Vaterpolisti Srbije sutra prepodne se vraćaju u Beograd.

Srbija je odlično počela utakmicu i povela golom kapitena Udovičića, ali je veoma brzo izjednačio najbolji španski igrač Garsija.

Udovičić je sa nova dva pogotka, od kojih je drugi bio sa skoro deset metara udaljenosti, doneo Srbiji ubedljivu prednost, ali je u završnici deonice Garsija smanjio na 3:2.

U drugoj četvrtini obe ekipe igrale su izuzetno čvrsto u odbrani, a golmani Soro i Agilar su imali po nekoliko odličnih intervencija.

Španija je bolje otvorila treću četvrtinu i novim golom Garsije izjednačila na 3:3. Usledio je gol Filipa Filipovića za prednost od 4:3, ali je uzvratio Giljermo Molina.

Filipović je i na početku poslednje četvrtine doneo Srbiji novo vođstvo, a kada je Duško Pijetlović povisio na 6:4, činilo se da su izabranici Dejana Udovičića veoma blizu zlatne medalje.

Ipak, Španija je u završnici pokazala veliki kvalitet i smanjila na 6:5 novim golom Garsije. U poslednjem minutu Španci su izborili igrača više, a 11 sekundi pre kraja Garsija je odveo "furiju" u produžetke.

Španci su u prvom produžetku golom Moline prvi put na utakmici poveli sa 7:6, ali je Rađen prvim pogotkom na meču doneo Srbiji izjednačenje.

U drugom produžetku obe ekipe odigrale su veoma nervozno, uz lošu organizaciju napada. Srbija je imala priliku da u poslednjih deset sekundi pokuša da postigne gol, ali nije iskoristila napad.

Već u prvoj seriji Slobodan Soro odbranio je udarac Martinu, a zatim su redom pogađali Filipović, Garsija, Udovičić i Espanjol. U trećoj seriji Agilar je odbranio udarac Prlainovića, ali je zatim Majarah pogodio prečku.

Milan Aleksić pogodio je za 10:9, a izjednačio je Perone. Živko Gocić je imao priliku da donese titulu Srbiji, ali je uspešniji bio Agilar.

Usledila su po tri uspešne serije na obe strane, potom je Soro ponovo odbranio udarac Martinu, da bi Aleksić drugim golom iz peterca označio početak slavlja srpskih vaterpolista i navijača na bazenu u Rimu.

Uspeh Srbije veći je zbog činjenice da u odnosu na ekipu sa prethodnih velikih takmičenja nije bilo nekoliko važnih igrača: Denisa Šefika, Aleksandra Šapića, Aleksandra Ćirića, Dejana Savića, Branka Pekovića, Vlade Vujasinovića i Danila Ikodinovića.

Bazen: Foro Italiko u Rimu Gledalaca: 5.800
Sudije: Margeta (Slovenija), Koganov (Azerbejdžan).
Igrač više: Srbija 12/4, Španija 11/3.

Srbija: Soro, Avramović, Gocić, Udovičić 3, Gak, D. Pijetlović 1, Nikić, Aleksić, Rađen 1, Filipović 2, Prlainović, Mitrović, G. Pijetlović.

Španija: Agilar, Garsija 5, Martin, Malarah, Molina 2, Mingel, Galjego, Espanjol, Vales, Perone, Perez, Garsija, Lopez.

Pogledajte još