Vulin: Hitno osloboditi Ivanovića

Foto: Armenija Zajmi Bešević / Beta

"Vlada Srbije traži da se Oliver Ivanović hitno pusti na slobodu, da se brani sa slobode, da mu se omogući da svoju odbranu pripremi na odgovarajući način, a da dotad bude premešten u odgovarajuće jedinice na severu Kosova i Metohije kako bi njegovo zdravlje i bezbednost bili zaštićeni", rekao je Vulin za Tanjug.

On je kazao da vlada traži da se što pre izađe sa optužnicom protiv Ivanovića, kako bi se "znalo na čemu smo, šta je skrivio i od čega treba da se brani".

Vulin je ocenio da je hapšenje Ivanovića čin koji izaziva tešku nestabilnost i pokreće ozbiljna pitanja i sumnje o svemu što se dešava na Kosovu i Metohiji i o pravoj nameri onih koji govore o normalizaciji odnosa i otkrivanju ratnih zločina.

"Hapšenje za ratne zločine koji su se desili pre 15 godina, a da im je Oliver Ivanović bio dostupan svih tih godina - i kao poslanik u prištinskim institucijama, i kao čovek koji živi u Mitovici, koji putuje po svetu - to je u najmanju ruku neozbiljno objašnjenje", rekao je Vulin.

Prema njegovim rečima, to je pokušaj destabilizacije severa Kosova i pronalaženja "lažne uravnilovke, po kojoj ako se Albanac uhapsi za ratne zločine, to automatski znači da se hapsi i Srbin".

Vulin je rekao da vlada neće dozvoliti da se hapšenje iskoristi za, kako je rekao, "mračne planove" poput uvođenja privremene uprave u severnoj Kosovskoj Mitovici, kako bi se reklo da Srbi nisu sposobni da sprovedu izbore i da im zato mora biti nametnuta privremena uprava.

"Moguće je da je i to jedan od motiva hapšenja i zato molim Srbe da budu mirni, dostojanstveni i da sve što rade, rade uz vladu, mi mislimo na njih", rekao je Vulin, upitan da li će hapšenje Olivera Ivanovića uticati na izbore u severnoj Kosovskoj Mitovici 23. februara.

Petrović i Kostić zatečeni hapšenjem Ivanovića

Potpredsednik kosovske vlade Slobodan Petrović izjavio je danas da je zatečen hapšenjem lidera Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda" Olivera Ivanovića, navodeći da je trenutak u kojem se to desilo vrlo loš i da nikome na Kosovu i Metohiji nisu potrebne tenzije.

"Zaista sam zatečen hapšenjem, nije bilo najava i informacija koje bi upućivale na ovaj događaj. Trenutak u kojem se sve dešava je jako loš, nikom nisu potrebne tenzije, a ja ću tražiti da budem izveštavan i očekujem da ću u toku dana imati više informacija", rekao je Petrović Tanjugu.

On je rekao da hapšenje Olivera Ivanovića neće ohrabriti druge procese na Kosovu i Metohiji, pogotovo ne izborni proces u severnoj Mitovici, koji je u toku.

Petrović, koji je i predsednik Samostalne liberalne stranke, naveo je da se još nisu stišale tenzije zbog ubistva odbornika te stranke u skupštini opštine Severna Mitovica Dimitrija Janićijevića i podsetio da još nisu rasvetljeni ni raniji napadi na članove te stranke.

Predsednik liste "Srpska" Vladeta Kostić izrazio je danas čuđenje povodom hapšenja lider SDP Olivera Ivanovića, ističući da mu nije jasno kako je Ivanoviću, ako se već sumnjiči za zločine, bilo odobreno da bude kandidat za gradonačelnika severne Mitrovice.

"Zatečeni smo i začuđeni, s obzirom da je Oliver Ivanović od 1999. godine non-stop politički aktivan u javnom životu na Kosovu", rekao je Kostić Tanjugu.

"Nije nam jasno kako je mogla da mu bude odobrena kanidadatura za gradonacelnika severnog dela Mitrovice, ako je imao takav teret kojim ga sumnjiče", rekao je predsednik liste "Srpska", koji traži da se Ivanović brani sa slobode.

Goran Bogdanović: Ivanović da se brani sa slobode

Funkcioner Demokratske stranke i bivši ministar za Kosovo Goran Bogdanović ocenio je da hapšenje lidera SDP u "ovom trenutku, osetljivom
po srpsku zajednicu na severu Kosova i Metohije, može samo dovesti do novih tenzija i neželjenih posledica".

"Zato zahtevam da se Oliver Ivanović hitno pusti iz pritvora i da mu se omogući da se brani sa slobode. Zaista čudi da se posle 13 ili 14 godina pokreću već zatvorene istrage o navodnim ratnim zločinima Olivera Ivanovića, a, s druge strane, bez rešenja ostaju istrage ubistava srpske dece u Goraždevcu, žetelaca u Starom Grackom ili zločin kod Livadica", rekao je Bogdanović za Betu.

Po njegovim rečima, hapšenjem Olivera Ivanovića uoči ponavljanja izbora u Severnoj Mitrovici, među Srbima se stvara osećaj nesigurnosti
i utisak da se istrage otvaraju u skladu s nečijim političkim potrebama.

"U svakom slučaju, Oliveru Ivanoviću treba omogućiti da se brani sa slobode, a pravosudni organi da rade svoj posao bez političkog pritiska", naveo je Bogdanović.
Božović: Napuštamo parlament ako ne puste Ivanovića

DSS: Pustite Ivanovića

Opštinski odbor DSS-a Kosovske Mitrovice zahteva od Euleksa da se Oliver Ivanović pusti na slobodu i da se tako brani od optužbi za koje ga tereti javni tužilac. "Hapšenje Olivera Ivanovića je politički motivisano i ima za cilj da destabilizuje i stvori nesigurnost medju Srbima na severu KiM", navodi se u saopštenju.

Zamenica predsednika Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda" Ksenija Božović izjavila je danas da će eventualna odluka odbornika te partije da napuste lokalne parlamente na severu Kosova zavisiti od toga da li će Oliver Ivanović biti pušten iz pritvora.

Božovićeva je novinarima rekla da će ta odluka zavisiti i od dogovora sa predstavnicima Vlade Srbije i Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

"Kancelarija Olivera Ivanovića je za sve predstavnike međunarodne zajednice bila otvorena za saradnju. On je čovek koji je uspeo da pomiri u uspostavi saradnju i sa Albancima i neshvatljivo je da ga sada optužuju za ubistvo", rekla je Božovićeva.

Ona je za danas najavila sastanak sa specijalnim predstavnikom EU Samuelom Žbogarom i ambasadorima pet uticajnih zapadnih država.

"Ministar za Kosovo i Metohiju poslaće čoveka koji će da koordinira sa nama vezano za dalje aktivnosti. Nastavićemo sa protestima ali smatramo da oni moraju da budu jedinstveni jer samo tako možemo da uspemo u zahtevu da se Oliveru Ivanoviću omogući odbrana sa slobode", rekla je ona.

Prema njenoj oceni, ukoliko odbornici podnesu ostavke, biće ugrožen i Briselski sporazum. Takođe je naglasila da u ovoj situaciji ne postoji razlog da se učestvuje na izborima.

"O kojoj demokratiji da razgovaramo? Koga da kandidujemo i za koga da glasamo kada je Ivanović u pritvoru?", rekla je ona i pozvala na jedinstvo svih političkih predstavnika.

SDPS: Hapšenje dva dana pred istek roka

I Socijaldemokratska partija Srbije izrzila je čuđenje zbog činjenice da se Ivanović hapsi za navodne zločine koji su se dogodili pre 15 godina i to samo dva dana pre isteka roka za predaju kandidatura na ponovljenim izborima za gradonačelnika Kosovske Mitrovice.

Euleks je dužan da saopšti koje su to nove okolnosti koje su motivisale tužioce da ponovo pokreću istragu i da li se na ovaj način tužilaštvo direktno uključilo u politički proces na Kosovu i Metohiji, saopštava SDPS.

Socijaldemokratska partija Srbije, kako se navodi, ne ulazi u prirodu optužbi na račun Ivanovića, koje svakako treba nepristrasno istražiti, ali način na koji je izvedeno njegovo hapšenje, kao i vreme kada se to dogodilo, mogu izazvati nesagledive posledice na političku stabilnost na Kosovu i Metohiji.

U saopštenju se ističe da će ovakvo ponašanje Euleksa i tužilaštva sigurno uneti dodatni strah među stanovništvom srpske nacionalnosti koje je ostalo da živi na tom prostoru.

SDPS će obaveštavati sve relevantne medjunarodne organizacije o postupanju predstavnika Euleksa u ovom slučaju, navodi se u saopštenju.
Prištinski mediji o privođenju Ivanovića

Prištinski mediji danas pridaju veliku pažnju privodjenju predsednika Građanske Iiste SDP Olivera Ivanovića, kome je određen jednomesečni pritvor i koji je, prema rečima njegovog advokata Nebojše Vlajića, jutros rano odveden u Prištinu u pritvorsku jedinicu.

Ivanovića štampa u Prištini predstavlja kao čoveka koji deceniju pokušava da se predstavi kao moderan srpski lider i navodi da je juče uhapšen kao osumnjičen za ratne zločine protiv Albanaca i za ubistva počinjena 2000. godine.

Dnevnik "Koha ditore" kaže da je Ivanović osumnjičen da je bio učesnik zločina 14. aprila 1999. godine, kao i za "kampanje isterivanja Albanaca sa severa godinu dana kasnije, što je rezultiralo sa 10 ubijenih".

Taj dnevnik saznaje da se za Ivanovića sumnja da je učestvovao u zločinu 14. aprila 1999. godine u selu Bair kod Kosovske Mitrovice kada je, kako navodi "Koha", ubijen 31 Albanac, a sumnjiči se i za događaje godinu dana kasnije na severu Kosovske Mitrovice "tokom kampanje isterivanja Albanaca sa severa".

List "Zeri" navodi da je jedan od svedoka koji je dao izjavu Odboru za ljudska prava u Mitrovici, Špand Hasani, rekao da je 3. i 4. februara 2000 godine upravo Ivanović bio taj "koji je bio na čelu kriminalaca koji su ubili Albance".

B92, Nadlanu
Pogledajte još