Kanada zabranila ulaz zvaničnicima Ukrajine koji ugnjetavaju građane

Funkcije i imena zvaničnika na koje se zabrana odnosi nisu navedeni, ali je naglašeno da zabrana stupa na snagu odmah. "Od ovog trenutka, naša vlada će uskratiti ulazak u Kanadu ključnim zvaničnicima ukrajinske vlade odgovornim za ugnjetavanje gradjana i opozicije koja javno podržava slobodu i demokratiju", rekao je utorak novinarima ministar Kris Aleksander.

Tim povodom u zajedničkom saopštenju ministra za državljanstvo i imigraciju Krisa Aleksandra (Chris Alexander) i ministra spoljnih poslova Džona Berda (John Baird) ističe se da su "nedavne akcije vladajuće ukrajinske elite u jeku rastućih protesta krajnje žalosne i primoravaju na preduzimanje ciljane i smislene mere".

"Vlada Ukrajine mora odgovoriti na fundamentalne zahteve naroda, uključujući sopstvenu odgovornost i sveobuhvatnost demokratskih principa", dodaje se u saopštenju.

U zaključku saopštenja naglašava se da će "Kanada nastaviti da prati situaciju u Ukrajini i, zajedno sa svojim međunarodnim partnerima, razmotriti dalje opcije ako budu potrebne".

Prvog dana po povratku poslanika sa zimskog odmora u kanadskom parlamentu u Otavi, u ponedeljak je organizovana debata o stanju u Ukrajini, ali bez zajedničke saglasnosti tri najveće parlamentarne stranke - Konzervativne, Nove demokratije i Liberalne - o mogućim kanadskim akcijama protiv vlade Ukrajine.

Najveća organizacija ukrajinskih doseljenika, Kanadski ukrajinski kongres, organizovala je proteste protiv nasilja u Ukrajini, a danas će u Otavi biti održan marš od Parlamenta do ambasade Ukrajine.

Kanada je bila prva među državama Zapada koja je 1991. godine priznala nezavisnost Ukrajine po raspadu Sovjetskog Saveza.

U deset provincija i tri teritorije živi 1,2 miliona Kanađana ukrajinskog porekla koji predstavljaju brojno i jako biračko telo na federalnim, provincijskim i teritorijalnim izborima.

Foto: wikipedia
Izvor: B92

Pogledajte još