20 miliona dinara za UV sprej za izbore

Iako je jedna od ideja uvođenja jedinstvenog biračkog spiska pre dve godine bila da se tokom glasanja ne koriste sprejevi i UV lampe, birači u Srbiji i ovog puta moraće da prolaze kroz „ultraljubičasti detektor“.

Zakon o izboru narodnih poslanika i dalje predviđa da pomenuti rekviziti moraju postojati na svim biračkim mestima zbog čega će država, samo za sprejeve, morati da izdvoji oko 20 miliona dinara. Jer, potrebno je nabaviti oko 17.500 bočica, a cene jedne je oko deset evra.

Predsednik RIK Dejan Đurđević kaže za „Novosti“ da se sprejevi uvoze iz SAD i da je za njihovo dopremanje potrebno od pet do šest nedelja, pošto se proizvode samo po narudžbini:

- Izbori nisu bili planirani ove godine, pa zbog manjka vremena moramo da raspišemo hitnu javnu nabavku, kako bi materijal stigao na vreme. Još nije poznato koliko će nam UV lampi biti potrebno, pošto i dalje čekamo da nam sve opštine jave. U inostranstvu ćemo nabaviti i specijalni papir na kome se štampa izborni listić, a sve ostalo u Srbiji. Kutije imamo, kao i veći deo paravana, jedino ćemo džakove morati da kupimo.

RIK je već kontaktirala sa firmom „Master tim“ koja je prethodna dva puta uvozila sprejeve i lampe, kako bi se raspitali za okvirne cene. A da li će oni ponovo dobiti posao biće poznato kada se završi postupak javne nabavke.

Izvor: Večernje Novosti

Pogledajte još