Blic: Đilas isključuje Tadića iz DS zbog demokratskog fronta

Bez obzira na to što će ga zbog tog poteza Dragan Đilas isključiti iz stranke, zasad je izvesno da će on sa sobom povući ljude koji su ga podržali na nedavno održanim izborima za predsednika DS. Uz njega je i Zajedno za Srbiju Dušana Petrovića, dok će stranka Nenada Čanka slaže sa idejom, a definitivno će o izlasku na izbore u okviru širokog demokratskog pokreta odlučivati u četvrtak na glavnom odboru stranke.

Đilas u koaliciji sa Živkovićem

Dok je s jedne strane u toku formiranje demokratskog fronta, lider DS Dragan Đilas pregovara o zajedničkom učešću na izborima sa strankom Zorana Živkovića, nekadašnjeg demokrate. Ovu informaciju za “Blic” je potvrdio bivši premijer Srbije.

"Postoje neke ideje. Ta saradnja se odnosi i na Beograd i na republiku. Očekujem da u narednim danima vidimo da li je to dobra i korisna ideja za DS, NS i, pre svega, za građane Srbije", navodi Živković.

Tadić tvrdi da nije bilo razgovora o formiranju demokratskog bloka i ističe da je za formiranje bloka opozicionih stranaka potrebna i volja lidera tih stranaka da pruže otpor strankama na vlasti.

"Lideri nekih opozicionih partija, unapred rušeći taj blok, bez obzira na činjenicu da on ni ne postoji, ne govore o tom bloku, već zapravo o svojim namerama i motivima sa kojima će ući u predizbornu kampanju. U svakom slučaju, do ovog trenutka nije bilo razgovora o formiranju takvog bloka", rekao je Tadić i dodao: eventalno formiranje demokratskog bloka zavisiće isključivo od potreba naše političke realnosti i od toga koliko taj blok može da doprinese neophodnom smanjenju opasne razlike između opozicije i vlasti koja ugrozava demokratiju u Srbiji i obesmišljava višepartijski sistem.

Bojan Kostreš, potpredsednik LSV, kaže da pozdravlja ideju o formiranju ovakvog fronta i da će oni tek odlučiti da li će ići samostalno ili u okviru šireg fronta.

"U tom frontu bilo bi mesta za sve demokratske, građanske stranke, pa i za LDP", kaže on. U stranci Dušana Petrovića potvrdili su juče da žele da budu deo “programske koalicije”. Ponudu da se priključi frontu dobio je i URS.

"Dinkić je razgovarao sa Čankom i načelno su se dogovorili. Ostaje da se vidi može li URS da se uklopi u taj front i do petka će se znati", kaže izvor Blica.

Đilas i Petrović nisu odgovarali na pozive “Blica”.

Tadić: Potrebna volja lidera
Boris Tadić kaže da je za formiranje bloka opozicionih stranaka potrebna i volja lidera tih stranaka.

Kostreš: Biće mesta za sve

Bojan Kostreš, potpredsednik LSV, kaže da će u ovom frontu biti mesta za sve demokratske, građanske stranke, pa i za LDP.

LDP: Gubitnički front

LDP je saopštio da s Tadićem nisu vodili i neće voditi nikakve razgovore o nejasnim i unapred gubitničkim koalicionim frontovima.

Izvor: Blic

Pogledajte još