Spremite se za olujnu košavu

Meteorolog Nedeljko Todorović kaže da će košava najjače duvati u petak i subotu kada će prelaziti 17 metara u sekundi, što se tretira kao vetar olujne snage.

- Danas popodne će se pojačati jugoistočni vetar, a narednih dana padavine će biti manjeg inteziteta. Moguća je kratkotrajna kiša, a za vikend će padavine biti na granici kiše i snega. To može da predstavlja problem, jer će se zbog vetra padavine lediti pri dnu - kaže Todorović.

On kaže da je moguće da će košava pešacima usporavati kretanje, pogotovo na vetrometini.

- Građani treba da su izuzetno oprezni, jer je moguće da se zbog košave poruši neki nepričvršćen krov ili grana drveta koja nije sigurna, kao i slaba konstrukcija vodova žica koja nije dobro pričvršćena - kaže Todorović.

Jasminka Smailagić, načelnik Klimatskog centra RHMZ, kaže da će košava dovesti i do nervoze, uznemirenosti, razdražljivosti, glavobolje i promenjivog raspoloženja, jer su to psihološke posledice vetrova koji duvaju iz južnog kvadranta.

- Savet građanima je da se adekvatno obuku, a naročito se veći oprez savetuje hroničnim bolesnicima sa cerebrovaskularnim bolestima, kod kojih se sužavaju krvni sudovi - kaže Smailagić i dodaje da pešaci i vozači treba da se pripaze u saobraćaju.

Ona kaže da je samo narodno verovanje da košava duva neparan broj dana, to jest jedan, tri ili tri nedelje.

- Evo sada će košava duvati četiri dana - zaključuje Smailagić.

Ona podseća da je košava u Beogradu najduže duvala čak 31 dan 1953. godine, od 11. oktobra do 10. novembra, a isti broj dana zabeležen je i 1972. Tada je košava duvala od 14. januara do 13 februara.

Da košava može da dostigne orkansku snagu pokazuje i primer iz noći između 16. i 17. oktobra 1976. godine kad je došlo do prodora hladnog vazduha iz oblasti Karpata i Vlaške nizije. Udari košave bili su sve jači i oko 6.30 sati jedan udar dostigao je brzinu od 35,9 metara u sekundi ili 130 kilometara na čas, a to je pravi orkan. To je do sada najjači udar vetra u zabeležen Beogradu.

Izvor: 24sata.rs

Pogledajte još