Tadić: Ostavka lični čin

Foto: Medija centar

Bivši lider demokrata i nekadašnji predsednik Srbije Boris Tadić rekao je da je podneo ostavku na mesto počasnog predsednika DS-a i napustio stranku jer se pojavila razlika između planova te stranke i njegove ambicije.

Tadić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da je odluka o ostavci njegov lični čin i da o tome nije razgovarao sa predsednikom DS-a Draganom Đilasom.

Prema njegovim rečima, potpuno je legitimno što Đilas, kao predsednik stranke, ponovo vraća neke "nove stare ljude".

"Video sam da sam u manjini na Glavnom odboru stranke. Imam iskustva u politici da mogu da prepoznam šta se radi. Tamo gde ima mesta za politiku Zorana Živkovića, nema mesta za moju političku filozofiju", objasnio je Tadić.

Međutim, kako je dodao, ne radi se o Zoranu Živkoviću, već o politici kojoj se suprotstavljao.
"Ovde se radi o filozofiji i koncepciji kojoj sam se ja suprotstavio još 2003. godine, a koju je Živković predstavljao. Taj teret sam morao da nosim kao predsednik stranke, danas ne moram", rekao je Tadić.

Na novim izborima DS će, kako kaže, nastupiti sa novom politikom koja uključuje Vesnu Pešić, Srbijanku Turajlić i Zorana Živkovića i da ne bi bilo u redu da se toj politici pridoda i njegova koja nije saglasna sa njihovom.

Tadić je rekao da, iako je za kompromis, ima trenutaka kad treba raščistiti stvari.

"Demokratska stranka treba da izađe sa čistom politikom na predstojeće parlamentarne izbore i da dobije rezultat na osnovu toga"
, kaže Tadić i napominje da bi podneo ostavku i da nije bilo odluke o izborima.

Bivši lider demokrata smatra da DS ne može da bude aranžman svih političkih filozofija.
Tadić je ponovo demantovao spekulacije u medijima o formiranju demokratskog fronta i napomenuo da u ovom trenutku ne zna šta će raditi dalje u svojoj političkoj karijeri, kao i da će odluku o tome doneti po povratku sa Minhenske bezbednosne konferencije.

Govoreći o tužbi koju je najavio Živković, Tadić je pojasnio da nije rekao da je Živković vršio krivična dela, već da su u vreme kada je on bio premijer bile afere koje su bile veliki teret i naveo kao primer afere "Janjušević-Kolesar" i "Bodrum".


RTS

Pogledajte još