Nakon mesec dana: Haos u prodavnicama marihuane u Koloradu

Kolorado je početkom godine postao prva američka savezna država u kojoj je prodaja marihuane postala legalna. Nakon mesec dana legalne prodaje marihuane, vidljivi su rezultati "zelene groznice" koja trese Kolorado: dugi redovi, nestašica robe i određena doza haosa u otprilike 25 specijalizovanih drogerija.

Posao se razvija brže nego mlade stabljike koje radnici uzgajaju.

"Imamo red pred vratima. Kupci neprestano dolaze, a profit je sve veći. Ranije smo ih imali 15 do 20 dnevno, sad ih dolazi između 100 i 150", kaže Teran Snajder, vlasnik drogerije "Kine mine".

Neki prodavači su već ostali bez zaliha. Ali, s obzirom na otvaranje dodatnih 100 drogerija narednog meseca, problem nije snabdevanje, nego pravni sistem - prodaja marihuane još je nelegalna prema federalnom zakonu.

"Prodavnica 'Lotus Medical' morala je nekoliko puta promeniti bankovne račune. Banke se plaše da će prekršiti federalni zakon i, čim saznaju s kim imaju posla, zatvaraju im račune. Ipak, može se plaćati kreditnim karticama", izveštava reporter Al Jazeere Džon Hendren iz Denvera.

"Trenutno koristimo sedmi ili osmi bankovni račun. Grozno je. Takođe je i opasno, jer često imam velike količine novca u džepu. Imamo striktan sistem i novac moramo držati u svojim prostorijama. Ali, to ne znači da mi neka očajna osoba neće prisloniti pištolj uz glavu ili oteti moju suprugu ili porodicu", kaže vlasnik drogerije "Kine mine".

"Zelena groznica" dovela je do razvoja nove industrije. Tu su stručnjaci, vrtlari, čak i sezonski radnici. Ali, kritičari, koji naglašavaju problem upotrebe marihuane među tinejdžerima, vožnje pod njenim uticajem i zdravstvene probleme, rade na novom zakonu kojim bi zabranili prodaju.

"Meta su im deca. Imamo gumene medvediće od marihuane, sokove i kolače. Žele da bude zakonski regulisana kao alkohol, što bi dovelo do povećanja upotrebe među decom", kaže aktivista Bob Dojl.

Pitanje nije rešeno ni u Zakonu o radu - ne možete biti otpušteni zbog konzumiranja alkohola ili cigareta u slobodno vreme. Ali, neki, poput Brendona Koatsa, otpušteni su zbog korišćenja legalne medicinske marihuane.

Svet se mijenja i uzgoj marihuane polako izlazi iz sene na svetlost dana. A oni kojima donosi sve veću zaradu nadaju se i da će se uskoro promeniti i zakoni koji im donose probleme.

Izvor: Al Jazeera

Pogledajte još