Sijetl ponizio Denver i osvojio Superboul

U duelu najboljeg napada i najbolje odbrane u NFL-u, pobedu je odnela odbrana. Zvanično najbolji igrač lige, kvoterbek Denvera Pejton Mening, odigrao je vrlo slabo, a u njegovu lošu igru uklopio se I ostatak ekipe. S druge strane, Sijetl nije imao nijednu slabu tačku, potpuno su dominirali na terenu i sasvim zasluženo trijumfovali.

Ovom pobedom Sihoksi su doneli prvu titulu Sijetlu posle 1979. Godine kada su u NBA ligi trijumfovali Sijetl Supersoniksi.

Već u 12. sekundi meča defanzivci su doneli prednost Sijetlu od 2:0, pošto je Denver loše izveo izbacivanje lopte koja je preletela Meninga i pala u polje Bronkosa. Taj poen ujedno je i najbrži poen u Superboulu, ali je bio i uvod u neočekivano ubedljiv poraz Denvera.

Samo pet minuta kasnije Sijetl je vodio sa 5:0, pošto je Stiven Hauška postigao "fild gol", a do kraja prve četvrtine još jedan za vođstvo od 8:0.

Već u tim trenucima je bilo očigledno da u napadu Denvera nešto ne funkcioniše - odbrana Sijetla je presekla jedan pas Meninga, a najbolji kvoterbek lige je svojim bacanjima uspeo da prebaci tek 11 jardi.

Posle tri minuta igre u drugoj četvrtini Sijetl predvođen najmlađim kvoterbekom u istoriji Superboula, Raselom Vilsonom, stigao je do prvog tačdauna, a poentirao je Maršal Linč za 15:0.

Kada su verovatno svi na stadionu MetLajf u Nju Džersiju očekivali sigurne napade Pejtona Meninga usledio je još jedan šok za navijače Bronkosa. Igrač Sijetla Malkolm Smit presekao je dodavanje Meninga, a onda je pretrčao pola terena i zabeležio novi tačdaun za 22:0.

Tim rezultatom se otišlo na odmor, a drugo poluvreme je počelo kao i prvo. Samo 12 sekundi je bilo dovoljno igračima Sijetla da postignu još jedan tačdaun. Persi Harvin je pretrčao 87 jardi i vratio početni udarac za tačdaun za prednost od 29:0.

Tek u poslednjem minutu druge četvrtine Denver je odigrao dobar napad i poentirao preko Demariusa Tomasa i Vesa Velkera, ali tih osam poena nije bilo dovoljno za preokret.

U poslednjoj deonici meča Sijetl je još jednom poentirao, što je bio i konačan rezultat 48. Superboula 43:8.

Pogledajte još