Facebook danas slavi 10. rođendan

Zakerberg je lansirao "TheFacebook" sa svojim kolegama i cimerima sa Harvarda, Eduardom Severinom, Endrjuom Mekkolumom, Dastinom Moskovicem i Krisom Hjuzom, 4. februara 2004. godine. Članstvo na ovoj mreži je bilo ograničeno isključivo na studente Harvarda, a tokom prvog meseca na servis se registrovalo više od polovine studenata univerziteta.

U martu 2004. godine, TheFacebook se proširio na univerzitete Kolumbia, Stenford i Jejl, a bio je otvoren i za druge američke i kanadske koledže. Šon Parker, Zakerbergov savetnik i osnivač Napstera, postao je predsednik TheFacebooka sredinom 2004. godine. TheFacebook je prve investicije dobio od suosnivača PayPala Pitera Tiela, a do kraja godine mreža je imala milion korisnika.

Naredne godine izbačen je "The" iz naziva i od tada ostaje samo Facebook naziv. Kompanija je kupila domen facebook.com za 200.000 dolara, a članstvo je proširieno na srednjoškolce i zaposlene nekoliko kompanija (uključujući Apple i Microsoft).

(old_image)

U septembru 2006. godine, Facebook je postao otvoren za sve koji imaju bar 13 godina i validnu email adresu. Kompanija je tada lansirala i popularni News Feed, omogućavajući korisnicima da dobijaju konstantno ažuriranje svega što njihovi prijatelji rade. U to vreme, ova funkcija je bila prilično kontroverzna, ali je uskoro postala nezamenjivi deo servisa.

U septembru 2009. godine, Facebook je objavio da je po prvi put postao profitabilan. Do kraja te godine, promet korisnika na sajtu je dostigao cifru od 360 miliona korisnika, povećavajući se na 608 miliona do kraja 2010. godine. Popularni "like" taster je predstavljen 9. februara 2009. godine.

U novembru 2010. godine, vrednost Facebooka je procenjena na 41 milijardu dolara, čineći ovu kompaniju trećom najvećom američkom veb kompanijom, iza Google-a i Amazona. Sredinom naja, kompanija je procenjena na 104 milijarde dolara, ali je vrednost akcija te godine značajno opala. Ipak, baza korisnika je nastavila da raste, a u oktobru 2012. godine Facebook je objavio da je prešao cifru od milijardu aktivnih korisnika.

Tokom 2013. godine, Facebook se fokusirao na mobilno tržište i reklamiranje svoje ponude na mobilnim uređajima. Reklame i oglasi na smartfonim i tabletima značajno su uvećale prihode, a akcije kompanije su vredele skoro 60 dolara. Ipak, analitičari su upozoravali da Facebook počinje da gubi na popularnosti, posebno kod tinejdžera koji ovu društvenu mrežu više nisu doživljavali kao "cool".

(old_image)

Danas, na Facebook se povezuje preko 757 miliona korisnika na dnevnom nivou. Da je Facebook država, bio bi treći na svetu po broju stanovnika. Prošle nedelje, Facebook je prešao i cifru od 150 milijardi dolara, na koliko je procenjena vrednost servisa.

"Ovo je bilo neverovatno putovanje do sada, i veoma sam zahvalan što sam deo svega ovoga. Bilo je sjajno gledati tokom prethodnih 10 godina, kako su ljudi koristili Facebook za kreiranje pravih društvenih zajednica i za pomaganje jedni drugima na bezbroj načina. U narednoj dekadi, imamo mogućnost i odgovornost da povežemo sve i da služimo zajednici na najbolji mogući način", izjavio je Mark Zakerberg povodom 10 godina od osnivanja Facebook društvene mreže.

Piše: B.J.

Pogledajte još