Putin mazio leoparda prilikom posete Sočiju

"Smatramo da je sa našom Olimpijadom povezano i obnavljanje dela izgubljene prirode", rekao je Putin, dodajući da se u toj oblasti Rusije ekološka situacija, prema nekim ocenama, popravila i za četiri puta.

Prilikom obilaska Centra za uzgajanje i brigu o persijskim leopardima (Panthera pardus ciscaucasica, Panthera pardus saxicolor) koji se smatraju ugroženom vrstom, ruski predsednik je u Nacionalnom parku Soči rekao da je u okviru izgradnje novih puteva povećan protok saobraćaja i likvidirani otpadi.

"Postoje pitanja koja se uvek pojavljuju pri gradnji ovakvog kapaciteta, ali u celini, situacija se nije pogoršala, već poboljšala", rekao je Putin.

Predsednik Rusije je dodao da su svi, u poslednje vreme izgrađeni putevi i magistrale, "predmet zajedničkog ponosa“, prenela je agencija RIA Novosti.

Ističući da u svetu nigde ne postoji slično uzgajalište, Putin je rekao da je zbog održavanja Olimpijskih igara dogovoreno da se obnavlja populacija persijskog leoparda, vrste divljih mačaka koje su lovokradice praktično istrebile.

Putin je Centar posetio zajedno sa predstavnicima Međunarodnog olimpijskog komiteta i novinarima, pri čemu su obišli kavez u kom se nalazio jedan od četiri leoparda koji žive u Centru.

Funkcionere MOK-a Tomasa Baka i Žan-Kloda Kilija Putin je dovezao terenskim vozilom "Niva".

Šestomesečnog Groma, kako navodi ruska agencija, ruski predsednik uspeo je da pomiluje iako je bio razdražljiv zbog brojnih posetilaca i "škljocanja“ fotoaparata, zbog čega je ogrebao jednog novinara, a drugog ugrizao za koleno.

"Volim životinje, očigledno ih osećam i privlačimo se", rekao je Putin, koji je na pitanje novinara da li bi želeo da nadene imena preostaloj trojici leoparda rekao da je to posao za specijaliste.

Foto: Beta/AP Photo/RIA-Novosti, Alexei Nikolsky, Presidential Press Service
Izvor: Večernje Novosti

Pogledajte još