Mali: Master plan za "Beograd na vodi" do kraja meseca

Mali je rekao da će posle prezentacije, kad će se "znati šta se tačno gradi i gde", uslediti osnivanje preduzeća "Beograd na vodi", nakon čega će projekat dobiti status projekta od nacionalnog značaja i biti omogućena eksproprijacija imovine koja nije u državnom vlasništvu.

On je rekao da će oko 80 hektara zemljišta biti predmet eksproprijacije i da će sa tog područja biti izmešteno oko 2.000 ljudi, naglasivši da se čak 95 odsto zemljišta na kojem će se graditi "Beograd na vodi" nalazi u državnom vlasništvu.

Govoreći o troškovima izgradnje, Mali je rekao da je predlog da Srbija uloži zemljište, arapski investitori novac, a da se profit realizovanih investicija deli u određenom procentu, o kojem se pregovara.

Govoreći o socijalnim davanjima u Beogradu, Mali je rekao da će sve obaveze koje je preuzeo, grad isplaćivati - između ostalog pomoć trudnicama i porodiljama, najsiromašnijim penzionerima, učenicima...

- Taj procenat se trenutno pregovara, tako da će i to uskoro biti poznato i dogovoreno. Ostaje pitanje ko će investirati prateću strukturu na samom zemljištu, ali i to je predmet trenutnih pregovora sa investitorima UAE - rekao je Mali.

On je dodao da državu indirektno koštaju i troškovi izmeštanja železničke i autobuske stanice iz Savskog amfiteatra, izgradnja stanice "Prokop" i autobuske stanice na Novom Beogradu, kao i potpuni završetak obilaznice oko Beograda, ali da su to investicije koje u svakom slučaju grad mora da uradi.

Mali je rekao da tender za arhitektonsko rešenje neće biti raspisan, jer je već poznato ko će projekat graditi, dok će tender za izvođače radova biti raspisan.

- Dogovor je da se maksimalno angažuje domaća radna snaga - kaže Mali.

Ističući da će komapnija iz UAE u projekat uložiti 3,1 milijardu dolara, Mali je rekao da će domaće građevinske firme imati "pune ruke posla", što će, kako kaže, podstaći razvoj gotovo svih drugih sektora, pogotovo ugostiteljstva i turizma.

Foto: Beta/Milan Obradović
izvor: Blic

Pogledajte još