Makedonija uvela hemijsku kastraciju pedofila

Parlament Makedonije izglasao je izmene Krivičnog zakona, kojim se pooštravaju zatvorske kazne za pedofile i uvodi hemijska kastracija, prenosi Al Džazira.

Kontroverznu meru izglasala je vladajuća većina, dok se opozicija nije javno protivila, niti glasala.

Pojačane su i minimalne kazne za napad na dete, pa je minimalna kazna 12 godina zatvora, dok u slučaju nanošenja teških fizičkih povreda ili smrti, ona iznosi 15 godina.

Ako osuđeni za pedofiliju pristane na ovu kaznu, boravak u zatvoru može mu biti skraćen. Na primer, osuđenik na 40 godina zatvora može izaći nakon 20 godina i potom na svakih šest meseci biti podvrgnut hemijskoj kastraciji.

U slučaju ponavljanja krivičnog dela pedofilije, počinilac će biti podvrgnut hemijskoj kastraciji bez davanja saglasnosti.

“Nije reč o nekoj kastraciji, nego o medicinskom tretmanu, koji se daje injekcijom na svakih šest meseci. I te injekcije umanjuju libido kod počinilaca”, objašnjava Dime Spasov, ministar za rad i socijalna pitanja.

Makedonija je prva zemlja u regiji, koja ima takvu kaznu, a već je primenjuju Poljska i Nemačka (u kojoj je ova kazna na dobrovoljnoj bazi), u Rusiji, Južnoj Koreji i nekim američkim saveznim državama.

Izvor: Večernje Novosti

Pogledajte još