Dobra vest: Od aprila u Beč na transplantaciju organa

Sporazum podrazumeva da pacijenti iz Srbije imaju isti tretman u lečenju kao i pacijenti iz Austrije.

Takođe je dogovoreno je da se pacijenti za transplantaciju pluća već stavljaju na listu čekanja te bečke klinike, a da se prvi pacijenti na listu čekanja za pedijatrijsku transplantaciju srca stavljaju od početka aprila.

Direktor Urgentnog centra Zlatibor Lončar rekao je da je potpisan sporazum i precizirani tehnički detalji sporazuma za transplantaciju pluća koji podrazumeva da pacijenti iz Srbije imaju isti tretman kao i pacijenti iz Austrije.

"Pacijenti iz Srbije biće na istoj listi kao pacijenti iz Austrije, transplantacija će se raditi po istoj ceni koju će Republički fond za zdravstveno osiguranje plaćati", naglasio je direktor Urgentnog centra Zlatibor Lončar.

On je dodao da su dogovoreni svi tehnički detalji u vezi sa eksplantacijom organa u Srbiji, prevozom pacijenta, tako da će, kako kaže, program od aprila zaživeti.

Lončar je dodao da će lekari iz Srbije ići na usavršavanje u AKH kliniku, a čim se stvore uslovi tranplantacije pluća počeće da se rade i u našoj zemlji jer za to postoji dobra volja.

Tvining sporazum sa AKH klinikom o transplantaciji srca i pluća potpisan je početkom novembra, dok je organizacija Eurotransplant u januaru dala saglasnost na sporazum o transplantaciji pluća.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja prof. Vladimir Đukić rekao je da su sa stručnjakom za transplantaciju srca na AKH klinici prof. Andreasom Cukermanom dogovorili dinamiku aktivnosti u vezi sa pedijatrijskom transplantacijom srca.

Đukić kaže da je podnet zahtev Eurotransplantu za dobijanje saglasnosti na tvining program transplantaciju srca kod dece i da očekuje da će se prvi mališani iz Srbije od aprila naći na listi AKH bolnice.

"Postigli smo veliki dogovor. Naša deca imaće prioritet, jer je reč o najurgentnijim transplantacijama", rekao je Đukić.

On je dodao i da će se u ovu kliniku slati na obuku timovi lekara zaduženi za predtransplantacioni i posttransplantacioni period za lečenje dece.

Izvor: Mondo
Foto: Ilustracija/ nursingcrib.com

Pogledajte još