Da li prepoznajete momka sa slike?

...Arnold Švarceneger, austrijsko-američki bodibilder, glumac i političar, koji je bio u službi kao 38. guverner Kalifornije (2003 — 2011). Još kao mladić, Švarceneger je imao uspešnu karijeru kao bodibilder. Kasnije je stekao svetsku slavu i postao holivudska ikona akcionih filmova.

Godine 1970. Švarceneger je bio poznat kao „najjači čovek na svetu“. Hteo je da svoju karijeru bodibildera pretvori u glumačku, kao što je uradio njegov uzor Redž Park. U početku glumačke karijere imao je problema sa dugim prezimenom, velikim mišićima, stranim akcentom. Ipak 1970. godine dobija ulogu Herkulesa u filmu Herkules u Njujorku. Potpisan je pod imenom Arnold Strong, njegov naglasak je bio toliko neobičan da su se producenti bojali da ga gledaoci neće ništa razumeti.

(old_image)

Svoju drugu ulogu je dobio u filmu režisera Roberta Altmana koji se zvao The Long Goodbye. Nakon toga igra u filmu Stay Hungry za koga je nagrađen Zlatnim globusom za najbolju novu mušku zvezdu. Kasnije se Švarcenerger prisećao početka svoje karijere i kaže: „Bilo je veoma teško za mene u početku, agenti i ljudi na kastingu su mi govorili da imam „čudno telo“, smešan naglasak i da imam predugo prezime. U stvari kome god sam se obratio, nisam imao velike šanse“.

Nakon toga veliku pažnju na sebe privlači sa filmom o bodibildingu koji se zvao Pumping Iron. Kasnije je otkupio prava za taj film.

Kao glumac je ostvario svoju najpoznatiju ulogu u filmu Terminator režisera Džejmsa Kamerona, 1984. godine. Nakon Terminatora usledio je film Crvena Sonja sa kojim je imao pravu propast. Od sredine do kraja osamdesetih igrao je uglavnom u akcionim filmovima kao što su: Komandos, Surovi ugovor, Predator, Trkač i Crveno usijanje. Pošto su akcioni filmovi bili dosta traženi u to vreme, Švarceneger stiče svetsku popularnost i postaje prava zvezda akcionih filmova.

Pogledajte još