"Japanski Betoven" je prevarant: Ni gluv, ni kompozitor

Ni Ludvig, a još manje Betoven, Japanac Mamoru Samuragoči ne samo da nije komponovao klasična dela koja mu se pripisuju, već nije bio ni gluv, tvrdi danas kompozitor koji je 20 godina pisao muziku umesto "japanskog Betovena".

Obraćajući se na konferenciji za štampu kojoj je prisustvovalo nekoliko desetina novinara i reportera, Takaši Niigaki je izašao "iz senke" i otkrio tajnu koju je čuvao poslednjih 18 godina.

Njegova ispovest, koju je televizija prenosila uživo, trajala je više od jednog sata.

"Već 18 godina komponujem umesto Samuragočija", naveo je smirenim glasom kompozitor.

Prema romansiranoj verziji svog života, Samuragoči je ogluveo u 35. godini, ali je nastavio da piše muziku. Proslavio se simfonijom koju je posvetio žrtvama atomske bombe bačene na Hirošimu 1945.

Sa svojim zatamnjenim naočarama i dugom crnom kosom, "japanski Betoven" je osvojio srca Japanaca. Nakon dokumentarca u kojem Samuragoči obilazi područje pogođeno cunamijem i druži se sa preživelim žrtvama, više od 100.000 Japanaca pohrlilo je da kupi njegovu simfoniju "Hirošima", koja je postala poznata kao "simfonija nade".

"U početku sam pristao bez mnogo razmišljanja da komponujem za njega. Ali njegova popularnost nije prestajala da raste i počeo sam da strahujem da će prevara biti otkrivena", objasnio je Niigaki u intervjuu za nedeljnik Šukan Bunšun.

"Vremenom sam shvatio da on ne ume da komponije. Mislio sam da sam njegov asistent, a zapravo sam bio njegov saučensik" , naveo je 43-godišnji profesor muzike.

"Nekoliko puta sam hteo da prekinem, ali bi me on plaćao da nastavim. Prošle godine mi je poslao imejlom poruku da će se ubiti ako prestanem da komponujem", ispričao je muzičar.

Od prvog trenutka kada sam ga sreo do danas nikada nisam pomislio da je gluv. Sigurno mu nije bilo lako da se sve ovo vreme pretvara da ne čuje, rekao je Niigaki koji je uveren da Samuragoči savršeno čuje. "Na početku razgovora govorio bi rukama ili čitao sa usana, ali bi potom sasvim normalno komunicirao", naveo je on.

Dugogodišnje ćutanje se Niigakiju nije preterano isplatilo. Za 20 godina koliko je radio kao kompozitor "u senci" zaradio je svega sedam miliona jena (51.000 evra) za dvadesetak dela.

Rešio je da prekine ćutanje kada je čuo da će se japanski klizač Daisuke Takahaši takmičiti na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju na muziku "japanskog Betovena".

Foto: youtube printscreen
Izvor: Večernje Novosti

Pogledajte još