Radnici Železnice protestvovali danas, traže smenu direktora

Oko dve stotine zaposlenih u Železnicama Srbije predalo je zahtev Vladi za smenu generalnog direktora tog preduzeća Dragoljuba Simonovića zbog, kako tvrde, lošeg upravljanja preduzećem. Radnici su se okupili u podne u parku ispred Železničkog muzeja, a protestu su prisustvovala dva sindikata - Sindikat izvršnih službi Železnica Srbije i Unija sindikata srpskih železnica.

Nebojša Nikić, predsednik Sindikata izvršnih službi, smatra da je direktor privatizovao železnicu koju vodi sa svojih pet ljudi i optužio ga za malverzacije u poslovanju.

- Državni organi trebalo bi da istraže kako su prodati stari železnički vagoni kao staro gvožđe i zbog čega će železnice morati da plate 7,5 miliona evra penala za nepovučene kredite - istakao je Nikić. - Simonović se hvali kako je poboljšao poslovanje, a preduzeće ima godišnji gubitak od oko 15 milijardi dinara. Odgovarajući na te optužbe, direktor Železnica je naglasio da se penali plaćaju zbog toga što prethodno rukovodstvo nije povlačilo kredite i da je on maksimalno ubrzao procedure koje moraju da se ispoštuju.

- Dvadesetak sindikalaca ne može da prihvati ukidanje privilegija „koje nema ni predsednik države“, a zbog njih oko 18.500 zaposlenih u železnicama trpi veliku štetu - rekao je Simonović. Protest podržavaju samo radnici jednog od oko 28 sindikata. Od četiri reprezentativna sindikata, radnici tri sindikalne organizacije dali su mi podršku i ne učestvuju u protestu.

Najveći broj radnika i njihovih udruženja, prema tvrdnji rukovodstva preduzeća, koji pripadaju Uniji sindikata srpskih železnica odustao je od štrajka. To, po njima, dokazuje da imaju podršku zaposlenih da se izbore sa kriminalom i korupcijom.

Biraju šefove

Smena tri direktora bila je uslov da se otkaže protest sindikalaca u Železnici, tvrdi direktor Simonović. On to nije želeo da prihvati. Ne mogu sindikati da smenjuju i postavljaju direktore i šefove koji im odgovaraju i dok sam ja na čelu firme toga neće biti - istakao je Simonović.

Foto: Beta
Izvor: Večernje Novosti

Pogledajte još