Ako prepoznate narcisa, bežite glavom bez obzira!

Dva tipa narcisa
Nisu svi narcisi glasni i hvalisavi, objašnjava profesor psihologije Zlatan Križan sa Univerziteta Ajova. Ističe kako postoje dva načina na koji se narcizam ispoljava: grandioznost i povučenost. Povučene narcise teže je primetiti, ali to zaista može biti čovek koji tiho sedi u uglu prostorije i fantazira o vremenu kad će doći "njegov dan". Za narcise se kaže da su zaljubljeni u sebe, a ne mogu razumeti osećaje drugih. Onaj drugi tip je puno uočljiviji, jer je sam sebi najbitniji, a drugi su tu samo da bi on bio još bitniji.

Na prvi pogled su divni
Narcisoidni tip čoveka obično ostavlja običan utisak od upoznavanja i u prvim fazama bilo koje vrste odnosa. Zbog toga dobro prolaze na prvim sastancima, razgovorima za posao i u sličnim situacijama. Njihova je prednost što znaju da prezentuju ono što se od njih očekuje, pa kao sunđer upijaju tuđe raspoloženje te planski i samouvereno šarmiraju. Tek s vremenom postaje jasno da je slika koju su poslali o sebi lažna.

Često na šefovskoj poziciji
Iako vrlo brzo uspevaju u poslu jer su izuzetno posvećeni svojim ciljevima, to ih nipošto ne čini dobrim vođama, objašnjava profesor psihologije Žan Tveng s Univerziteta San Dijego. Na poslu ih odlikuje njihova izražena ambicioznost, blistavi rezultati u samostalnim zadacima dok timski rad obično rezultira svađama sa svima.

Uvek okreću razgovor na sebe i krive druge
S narcisom možete započeti razgovor o sebi i npr. o svojoj hroničnoj bolesti, no vrlo brzo će se razgovor okrenuti na njegov novi auto ili poslovne probleme. U razgovoru će često kriviti druge za sve, bilo da je to reč o njihovom šefu, zajedničkom poznaniku ili pak političarima, jer je to način na koji se uzdižu. U svakoj priči će ispasti ili heroj ili žrtva, objašnjava Tveng.

Vole statusne simbole i izgled im puno znači
To što neko voli lepe stvari ne znači da je nužno narcis, no niti jedan narcis nije imun na želju za statusnim simbolima, predmetima poznatih brendova ili bilo čega što će demonstrirati kako su uspešni. Nikad neće reći da su nešto nabavili na popustu, već isticati cene kako bi svi znali da oni to sebi mogu da priušte. Bilo muškarci ili žene, narcisi veliku pažnju posvećuju izgledu, pa ćete ih retko zateći s lošom frizurom ili odećom.

Na Fejsu imaju puno prijatelja i nijednu lošu sliku
Narcisima su društvene mreže idealno mesto za promovisanje lažne slike o sebi. Tako će na Fejsbuku uvek imati mnogo prijatelja koje će kontaktirati s jedinim ciljem, a to je da i oni prate njega. Među slikama se ne može pronaći niti jedna loša, a često izgledaju kao samopromocija kao i njegovi statusi.

Ne podnose kritiku
Opravdanja i izgovori glavno su oružje narcisa u bliskim međuljudskim odnosima. Njihova je tendencija da utvrde kako krivnja postoji i da neko nešto loše radi, no to svakako nisu oni. Iako niko ne voli da čuje kritiku,narcisi su na to naprosto alergični, pa će zbog nje divljati, napadati vas ili pak ignorisati ćutanjem tako da se na kraju zapitate niste li ipak vi krivi.

Da biste se slagali, morate mu se ulizivati
Narcisi će češće prevariti svog partnera, jer nikad neće staviti njegove osećaje ispred svojih. S aferama dobijaju i osećaj nadmoći te potvrdu svoje sposobnosti, a ako se nevera otkrije, krivicu će opet prebaciti na vas. Budući da su pohvale njihova duševna hrana, shvatićete da je najbolje što možete činiti stalno mu davati komplimente i ugađati, a maksimalno izbegavati bilo kakav sukob.

Izvor: 24sata

Pogledajte još