Zašto smo neraspoloženi kada pada kiša

Da li ste se ikada zapitali zašto se osećate tako umorno, turobno, pospano, depresivno ili melankonično kada pada kiša, ili kada je dan jednostavno siv i tmuran, odnosno kada je oblačno? Čak i ako ne osećate neku od ovih ‘težih’ emocija, u ovakvim danima vam se ipak makar ponekad desi da vam bude malo dosadno, odnosno da poželite samo lenčariti i biti ostavljeni na miru.

Ukoliko kišni dani i sivi oblaci utiču na vaše raspoloženje – sasvim je sigurno da niste jedini na svetu. Loše raspoloženje izazvano lošim vremenom je toliko uobičajeno da čak postoji i medicinski naziv za njega, poznat kao Sezonska depresija (ili Seasonal affective disorder (SAD)).

Serotonin i Melatonin

Prema nekim studijama, za loše raspoloženje u toku kišnih dana odgovorna su dva hormona: Serotonin i Melatonin.

Serotonin je hemikalija koja nam pruža opšti osećaj blagostanja, energije i dobrog raspoloženja. Kada je razina serotonina niska, veće su šanse da ćemo se osećati pospanim, umornim, i generalno lošije raspoloženim.

Melatonin je, s druge strane, hemikalija koja nam pruža osećaj pospanosti. Kada naše oči detektuju tamu one šalju signal do mozga koji zatim otpušta hormone melatonina koji inače služi u telu i za uspostavljanje ciklusa spavanja.

Važno je napomenuti da se veza između ovih hormona i lošeg raspoloženja tokom ‘sivih i tmurnih’ dana još uvek proučava, iako se generalno veruje da su dokazi poprilično očigledni. Poznato nam je da mozak otpušta serotonin, koji nam podiže nivo raspoloženja, kada oči detektuju svetlo, a melatonin, koji nas uspava, kada detektuju tamu.

Kada je nebo vedro, spavamo duže i bolje

Iako nam se može učiniti da pavamo bolje i duže kada je oblačno, kišovito ili generalno tmurno vreme, naučnici tvrde da ipak spavamo bolje kada je nebo vedro.

Izvor: Pixelizam

Pogledajte još