Nepravilno sedite ili stojite? Evo kakve su posledice

U nedavnom istraživanju Univerziteta San Francisko otkriveno je da osobe koje hodaju pogrbljeno i imaju loše držanje imaju povećan osećaj depresije i niže nivoe energije.

"Čak i naš jezik odražava vezu između pravilnog držanja i emocionalnog uticaja, pa tako slabe osobe vrlo često opisujemo kao beskičmenjake", kaže Kerol Krukof, učiteljica joge i stručnjak za pravilno držanje.

Šta možete da uradite: Zamislite da imate svetlo tačno na sredini grudi. Bilo da sedite ili hodate, "svetlo" uvek mora da bude usmereno napred. Držite glavu okrenutu ka napred, ali bez podizanja brade.

Kada sedite u zgrčenom položaju, vaši unutrašnji organi, uključujući creva, previše se skupljaju. A upravo to može sve da uspori, uključujući varenje.

Šta možete da uradite: Joga i pilates su temeljne vežbe koje "pokreću stvari". Jedna od brojnih poza koja može da aktivira usporena creva je kobra. Lezite na stomak, a glavu naslonite na podlaktice. Nakon toga ruke postavite u nivo grudnog koša i polako se podižite gore, sve dok potpuno ne istegnete leđa.

Povećava rizik od bolesti i smrti
Nedavno australijsko istraživanje otkrilo je da nakon 25. godine života svaki sat pogrbljenog ležanja na kauču pred televizorom smanjuje očekivano trajanje života za 21,8 minuta. Osim toga, engleska studija je otkrila da duže sedenje udvostručava rizik od oboljevanja od dijabetesa, a opasnost za kardiovaskularne bolesti povećava se za 147 odsto .

Šta možete da uradite: Pokušajte da ne sedite zgrčeno pred televizorom, ustajte, bez oslanjanja na rukohvate i spuštajte se u sedeći položaj kontrolisanim pokretima. Upravo će to ojačati mišiće donjeg dela tela i umanjiće rizik od bolesti.

Izgledate deblje
Današnji način života prvenstveno je sedelački, međutim, činjenica je i da dok sedimo neminovno izgledamo deblje. Naime u sedećem položaju unutrašnji organi jednostavno nemaju kuda pa automatski delujemo deblje .

Šta možete da uradite: Rešenje je jednostavno - ustanite i krećite se. Kada stojimo, za razliku od sedenja, trošimo i do 20 odsto više kalorija i jačamo mišiće, podstičemo metabolizam i povećavamo gipkost kostiju .

Smanjuje cirkulaciju
Naša tela su svojevrsne mašine koje pokreću tečnosti i gasovi. Dugotrajno sedenje, posebno sa prekrštenim nogama, prekida cirkulaciju, povećava pritisak, pa čak i uzrokuje pucanje vena.

Šta možete da uradite: Kako biste omogućili pravilnu cirkulaciju u donjem delu tela, stručnjaci preporučuju da ustanete, zauzmete pravilno držanje i nakon toga podignete nogu u vazduh. Taj položaj zadržite neko vreme - dovoljno da pet puta snažno udahnete i izdahnete dišući iz dijafragme - a zatim to ponovite sa drugom nogom.

Podstiče stres
Nedavna studija sa Harvarda otkrila je da se ljudima koji se stoje pravo testosteron uvećava za 20 posto, a kortizol smanjuje za 25 odsto dok su osobe koje stoje pogrbljeno beležile pad od 10 odsto u nivou testosterona i povećanje kortizola za 15 posto.

Ukratko, osobe koje stoje pogrbljeno osim niskog samopoštovanja izložene su i višim nivoima stresa. Pogrbljeno sedenje je takođe popriličan problem. Naime, plitko disanje u grudima opterećuje pluća, a srce će brže kucati kako bi obezbedilo dovoljnu količinu kiseonika. Rezultat je začarani krug, jer stres podstiče plitko disanje, što pak stvara dodatni stres .

Šta možete da uradite: Stručnjaci savetuju da sami sebe podsećamo da dišemo iz abdomena kako bi se nivo stresa smanjio. Kako biste bili sigurni da dišete pravilno, stavite ruku na stomak i tada bi trebalo da osetite kako se stomak širi kako udišete.

Izvor: Novi magazin
Foto: Morguefile

Pogledajte još