Proglašena epidemija klostridije u Čačku

Foto: MorgueFile

Prema njegovim rečima, epidemija je proglašena na osnovu mikrobiološke potvrde o postojanju infekcije toksinom bakterije clostridium difficile, u uzorku kod pet pacijenata.

U skladu sa tim su, kako kaže, preduzete sve potrebne mere i postupci na ortopedskom odeljenju, što podrazumeva da zaraženi dobijaju predvidjenu terapiju po protokolu.

"Na odeljenju se sprovode sve protivepidemijske, sanitarne i medicinske mere, kao i postupci u povećanom obimu nego inače, a zakazane operacije su otkazane, nema prijema novih pacijenata", naveo je on, dodajući da će bolesnici kojima je potrebna hitna ortopedska operacija biti upućeni u zdravstveni centar u Kraljevo, o cemu je postignut dogovor.

On je dodao da su na odeljenju zabranjene posete već hospitalizovanim pacijentima, nema donošenja hrane, a njihovo stanje je stabilno.

Podsetimo, prošle godine je u nekoliko navrata proglašavana epidemija ovom bakterijom u nekoliko bolnica u Srbiji.

Zvaničnici su tada naveli da je infekcija klostridijom najčešća bolnička infekcija kod nas i u svetu i da je smrtnost zaraženih ovom bakterijom u Srbiji oko osam odsto i da po učestalosti ove infekcije i smrtnosti naša zemlja u svetskim okvirima.

Izvor: B92

Pogledajte još