Šta da pijete kada ste gladni, nervozni, naduti: Napici za spas u različitim situacijama

Da izgradite mišiće: Mleko
Mleko je tu za vas kada želite da izgradite mišićnu masu. U njemu se nalaze proteini koji sadrže esencijalne amino kiseline.

Da smršate: Zeleni čaj i sok od grejpfruta
Ako pijete svetski najrasprostranjeniji napitak, zeleni čaj, ubrzaćete svoj metabolizam i tako kontrolisati svoju težinu. Potrebno je da unosite četiri šolje ovog čaja za najbolji efekat. Takođe, sok od grejpfruta ima veliki uticaj na gubitak težine, a ako jedete pola grejpfruta uz svaki odbrok, dobićete još bolje rezultate.

Za oporavak mišića: Voda i čokoladno mleko
Najvažnije posle treninga je da pijete puno vode. Osim toga, čokoladno mleko može da vam pomogne da se telo brže oporavi, zbog odnosa proteina i ugljenih hidrata.

Za prehladu: Čaj od meda i limuna
Generalno, unošenje tečnosti u organizam može da pomogne sa zapušenim nosem, pogotovo ako je u pitanju topla supa ili čaj. Takođe, probajte da ne unosite mleko i mlečne napitke kada ste prehlađeni, jer kod nekih ljudi još više može da se poveća sekrecija kada unose mleko.

Za kašalj: Med
Med može da pomogne kod kašlja prouzrokvanog infekcijama gorenjeg respiratornog trakta, jer oblaže zadnju stranu grla, a zbog slatkoće se luči više pljuvačke. Unosite što više tečnosti kada kašljete, jer ćete tako olakšati iskašljavanje.

Za pospanost: Kafa i voda
Ako vam se prispava u sred dana, sigurno ćete posegnuti za šoljom kafe. Voda takođe može da bude od pomoći ako popijete jednu čašu odmah po buđenju.

Da lakše zaspite: Toplo mleko i čaj od kamilice
U 19. veku, Brendi je bio vrlo popularan sedativ. Ali, ako želite bezalkoholnu varijatnu, probajte čaj od kamilice ili šolju toplog mleka za bolji kvalitet sna.

Za varenje: Biljni čaj ili voda
Ako pijete vodu dok jedete, ali i posle obroka, pomažete svom metabolizmu da brže svari hranu. Isto svojstvo imaju biljni čajevi, pogotovo nana. Dodajte i malo cimeta za još bolji efekat.

Za začinjenu hranu: Mleko i jogurt
Masti i proteini u mleku ili jogurtu mogu da smanje žarenje ljute hrane, ali pazite, jer nemasno mleko nema isti efekat.

Za mamurluk: Voda, đus i šejk od banane
Unošenje dosta vode je ključno za smanjenje mamurluka. Ali, ako je prekasno za to, napravite šejk od banane i spanaća. Ove dve namirnice su bogate kalijumom koji nadoknađuje izgubljene elektrolite usled unošenja previše alkohola. A pošto alkohol snižava šećer u krvi, čaša đusa može da pomogne da se nivo šećera vrati u normalu.

Za loš zadah: Voda
Kiseline u kafi, đusu, kao i u slatkim napicima mogu da utiču na vaš zadah, najbolje bi bilo da ih isperete tako što ćete popiti čašu vode.

Za glad: Mleko
Ako pijete dosta vode između obroka, smanjićete osećaj gladi, a ako pijete mleko, osećećate se sito duže vreme.

Izvor: 24 sata
Foto: Morguefile

Pogledajte još