Osam najgorih dijetalnih režima

Izvolite popis najvećih dijetalnih zabluda kojima nas pogrešno poučavaju svi pozvani i nepozvani "stručnjaci":

1. Masnoće vas debljaju
Zašto je to glupo verovanje? Jer to zavisi o vrsti masnoća koje konzumirate. Masnoće u čipsu i keksu mogu podići holesterol i povećati rizik od nekih bolesti. Ali dobre masnoće, koje sadrže bademi, avokado i losos, štite vaše srce i podržavaju sveukupno zdravlje.

2. Prestanite s međuobrocima
Male, ali češće porcije su odlične za suzbijanje gladi i kontrolu veličine porcija te vuku na zdraviji izbor. Pametni međuobroci kao što su orašasti plodovi, voće i jogurt vašu će energiju zadržavati na visokom nivou tokom dana. Naravno, šaka badema je dovoljna!

3. Kalorije su kalorije i trebalo bi da ih brojite
Nisu sve kalorije iste. Važna je vrsta kalorija, vreme u kojem ih uzimamo i njihov kvalitet. Hrana izaziva reakciju u našim telima i zato je vrsta hrane najbitnija komponenta u dijetama. Na primer, 50 kalorija iz jabuke izazvaće drukčiju unutrašnju reakciju nego 50 kalorija iz torte od sira. Kvalitetne kalorije i prazne kalorije poput onih iz pomfrita ne mogu se upoređivati.

4. Izbacite sve ugljene hidrate
Istina je da unošenje velikih količina rafiniranih ugljenih hidrata, poput belog brašna i belog pirinča, može dovesti do debljanja te povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti. No, nema dokaza za to da žitarice, voće, povrće ili mahunarke mogu negativno uticati na zdravlje ili težinu. Zato - više žitarica, minimalno procesuirane hrane, puno povrća i voća; tako ćete regulisati insulinske procese i smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2 i srčanih bolesti.

5. Navalite na proteine
Je li jedenje mnogo mesa rešenje? To svakako nije ključ zdravog mršavljenja. Kad vas stisne glad, mogli biste preterati s unosom masnoća, a ujedno biste telo lišili vlakana i drugih antioksidanata.

6. Odricanje od glutena samo da bi mršavili
Nije dokazano da je baš gluten krivac za nakupljanje kilograma. Govorimo, naravno, o glutenu iz zdravih namirnica, jer gluten iz rafiniranog zrnevlja odnosno belog brašna definitivno nije zdrav. Izbacivanje glutena bez konsultacije s doktorom može vas lišiti potrebnih nutrijenata – vitamina B12, magnezijuma, vlakana i gvožđa.

7. Vežbajući gladni gubite više kilograma
Mislite li da ćete zaista sagoreti više kalorija ako vežbate na prazan želudac? Nećete, ali zato ćete preskakanjem obroka pre seanse znojenja gubiti mišićnu masu, pokazale su studije koje prenosi prevention.com. A kad vežbate, ne posežite za sportskim napicima jer šećer će vam dati energije, ali umetni aditivi će vam samo naštetiti. Radije pojedite bananu, krušku ili mango, možda kockicu najcrnje čokolade (100 % kakao).

8. Pijte voće i povrće

Kad ubacite pet voćki u sokovnik, čini se to kao delotvoran način da se unese preporučena količina voća, ali to nije bez posledica – lišićete se vlakana. Ona se nalaze u pulpi, koži, semenkama i zdrava su. Mikser je bolje rešenje.

Izvor: 24sata

Pogledajte još