Agencija: Nejasno izjašnjavanje Prekršajnog suda o Zorani Mihajlović

Foto: Beta / Miloš Miškov

"Nije u nadležnosti prekršajnih sudova da odlučuju o tome da li je ili ne 'došlo do zloupotrebe javne funkcije', već o postojanju ili nepostojanju prekršajne odgovornosti, u ovom slučaju tek nakon okončanja postupka pred Agencijom", navodi se u saopštenju.

Agencija time odgovara da na to što je Prekršajni apelacioni sud u Beogradu saopštio danas da Agencija za borbu protiv korupcije nije pokrenula prekršajni postupak protiv ministarke energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorane Mihajlović zbog zloupotrebe javne funkcije.

Vršilac funkcije predsednika Prekršajnog suda u Beogradu Milan Marinović izjavio je da se pred tim sudom ne vodi postupak protiv Zorane Mihajlović, odnosno da Agencija za borbu protiv korupcije nije dostavila Zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

Agencija za borbu protiv korupcije ja navela da je, postupajući po službenoj dužnosti i u skladu sa zakonskim ovlašćenjima, pokrenula postupak za odlučivanje da li je Zorana Mihajlović u obavljanju javne funkcije postupala suprotno odredbama Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije.

"Ministarki je, u skladu sa zakonom, ostavljen rok od 15 dana da se u postupku pred Agencijom izjasni, nakon čega će Agencija doneti odluku u ovom predmetu. Kako je navedeni postupak u toku i nije doneta odluka o tome da li postoji povreda ovog zakona, tačno je da Agencija nije podnela zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, pa je nejasno zbog čega se Prekršajni apelacioni sud oglašava saopštenjem u vezi sa postupkom koji vodi drugi državni organ"
, navodi Agencija.

Agencija je, takođe, podsetila da je u njenoj nadležnosti pokretanje i vođenje postupka za odlučivanje o tome da li u slučaju bilo kog funkcionera postoji povreda Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije.

"Agencija se, baš kao i Prekršajni apelacioni sud, zalaže za vođenje postupaka pred institucijama koje su po zakonu nadležne da te postupke vode", dodaje se u saopštenju.

Mediji su ranije preneli da je Agencija za borbu protiv korupcije pokrenula postupak protiv Zorane Mihajlović zbog zloupotrebe ministarske pozicije u stranačke svrhe.

Izvor: Beta

Pogledajte još