Zašto hormoni komplikuju seks?

Seks je jedna od naših najvećih preokupacija – izaziva uzbuđenost i ushićenje, ali i bol u srcu i zbunjenost. Sve donedavno nismo imali pojma zašto seks toliko komplkuje stvari između dvoje ljudi. Nismo znali šta se tačno događa u mozgu toekom seksa, ali zahvaljujući brojnim istraživanjima, stvari su postale mnogo jasnije.

Istraživanjima je tako otkriveno da se tokom seksualnog čina u mozgu žene aktiviraju različita područja, zavisno u kojem delu tela u određenom trenutku oseća najveće uzbuđenje. Tačnije, aktivira se 30 različitih područja u mozgu uključujući i ona zadužena za emocije, dodir, radost, zadovoljstvo i pamćenje. Otkriveno je i da se dva minuta pre orgazma u mozgu aktiviraju centri zaduženi za nagrađivanje.

To su isti oni centri koji se aktiviraju kada jedemo i pijemo. Ukratko, tokom seksa mozak radi punom parom kako bismo doživeli istinsko zadovoljstvo. Mozak, radi i nakon seksa i baš zbog nekih hormona koji se otpuštaju tokom i nakon samog čina seksa i orgazma, stvari u ljudskom životu znaju da se zakomplikuju.

Čudesni oksitocin
Tokom seksa otpušta se hormon oksitocin. Reč je o hormonu koji je zadužen za povezivanje i povećanje bliskosti. Upravo taj hormon uklanja naše blokade i navodi nas da verujemo ljudima, tumače stručnjaci.

Žensko telo proizvodi ovaj hormon u mnogo većim količinama nego muško telo. I baš zbog oksitocina žene se lakše zaljubljuju u muškarca nakon seksa. Problem je u tome što naše telo ne može razlikovati da li vodim ljubav s osobom s kojom imamo neobaveznu vezu ili s osobom koju želimo ceo život kraj sebe – oksitocin se otpušta u oba slučaja.

Taj hormon omogućava da se bolje povežete s voljenom osobom, ali je isto tako i odgovoran za bol koji se pojavljuje nakon završetka usputne veze. Stručnjaci veruju da se upravo u tom hormonu krije i odgovor na pitanje da li žene mogu da se upuste u neobavezan seks.

S muškarcima je drugačije
Muškarci pak umesto velikih količina hormona, dobijaju veliku količinu uživanja. Kada muškarac doživi orgazam, kažu stručnjaci, u telu mu se u najvećim količinama otpušta hormon dopamin – hormon užitka. Uživanje bude toliko da muškarci žele još i još seksa i uživanja. Zato mogu da postanu zavisni od seksa i zato muškarci imaju češće problema s zavisnošću od seksu od žena.

Ova naučna otkrića mnogima su možda konačno dala odgovore na pitanja zašto žene i muškarci toliko različito doživljavaju seks. Priroda očigledno čini svoje bez obzira na to koliko se običaji menjaju tokom vremena. Usputan seks danas je vrlo popularan oblik veze koji sve više praktikuju i žene, no očigledno je da je takva veza za žene mnogo opasnija nego za muškarce.

Izvor: B92

Pogledajte još