Hrana koja sigurno diže raspoloženje

0

Da li ste često neraspoloženi i možda čak i depresivni? Ako jeste, vreme je da proverite šta jedete, jer hrana veoma utiče i na naše raspoloženje

Naučnici tvrde da pravilna i zdrava ishrana može da popravi naše raspoloženje. Međutim, o kojoj je tačno hrani reč? Odgovor na to pitanje donose poznati nutricionisti Gil Pol i Karen Salivan.

Slušajte svoj probavni sistem
Loše raspoloženje pa čak i depresija može biti posledica konzumiranja hrane od koje vam je loše u crevima i želucu. Ako osećate probleme u tom delu tela, menjate ishranu – jedite što više celovitih žitarica i pijte probiotički jogurt.

Smanjite unos kofeina
Mislite da vas kafa diže? U pravu ste, ali samo na kratke staze. Nakon što prestane delovanje kofeina, raspoloženje vam naglo pada i mogu se javiti posledice poput glavobolje. Zato ćete ponovno da popijete kafu da vam bude bolje i tako ulazite u začarani krug. Ista je priča i s alkoholom. Dakle, pokušajte da smanjite unos kofeina ili ga se u potpunosti odrecite.

Povećajte unos vitamina D
Manjak vitamina D u organizmu može prouzrokovati depresiju. Vitamin D uzimamo kroz hranu, ali i izlaganje kože suncu. Međutim, to često nije dovoljno. Obogatite najpre svoju ishranu namirnicama bogatima vitaminom D, a ako to nije dovoljno, uzmite dodatke ishrani.

izvor: Ženski kutak

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.