Jevrejska zajednica optužila Mađarsku za pokušaj falsifikovanja istorije

Ova poruka je stigla uoči obeležavanja 70. godišnjice Holokausta, koja u javnosti izaziva sve veću zabrinutost.

"Pokušaj da se falsifikuje istorija, umesto da se održi komemoracija povodom uništenja dve trećine mađarskih Jevreja, duboko nas je razočarao", saopštio je predsednik Svetskog jevrejskog kongresa (WJC), Ronald S. Lauder, u pismu objavljenom u dnevniku "Nepsabadšag", Frans pres.

Lauder je rekao i da je podržao odluku koju je prošle nedelje donela najveća mađarska jevrejska organizacija MAŽIHIS, da bojkotuje sve vladine manifestacije u okviru obeležavanja 70. godišnjice Holokausta u Mađarskoj, dok vlada ne otkaže neke od planiranih događaja.

MAŽIHIS želi da vlada odustane od planova izgradnje spomenika u znak sećanja na nemačku invaziju na Mađarsku 1944. godine i projekta posvećenog deci žrtvama Holokausta.

Pre nekoliko dana, izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je mađarskog ambasadora da mu izrazi "duboku zabrinutost" zbog rasta antisemitskih incidenata u Mađarskoj.

On je rekao da postoje zabrinjavajući trendovi ponovnog ispisivanja istorije Holokausta i uloge koju je mađarski lider antisemita Mikloš Horti u tome igrao, kao i opraštajućeg odnosa nekih zvaničnika vlada prema antisemitskim trendovima u zemlji, preneli su izraelski mediji.

Šuc je posebno aludirao na nedavnu konferenciju održanu u jednom muzeju u Budimpešti, za koju je rekao da je bila pokušaj da se "izmeni istorija" i Hortijeva saradnja sa nacistima.

Foto: wiki
Izvor: B92

Pogledajte još