Ispovest devojke koju su kao dete prodali u roblje: Tukli su me i držali u podrumu

Šjimino detinjstvo u porodici sa jedanaestoro dece u sirotinjskoj četvrti južno od Aleksandrije naglo je prekinuto 1998. Njena starija sestra tada je optužena da je nešto ukrala iz kuće svojih bogatih poslodavaca u Kairu, gde je radila kao služavka. Abdel Naser Eid Jusuf Ibrahim i njegova žena Amal rekli su njenoj majci da je neće tužiti ako umesto sestre mala Šjimu dođe da radi kod njih.

"To je za dobrobit porodice", bile su poslednje majčine reči koje je čula nakon što je, ridajući, ostala sama.

Naredne četiri godine radila je kao služavka i čuvala decu bračnog para, koja su bila tek nešto mlađa od nje.

"Deca su znala da sam im služavka i stalno su me na to podsećala. Ibrahim me je udarao pesnicom, a Amal me je nazivala “glupom robinjom”,
ispričala je Šjima, koja danas ima 24 godine.

Često je zvala majku i plačući tražila da se vrati kući.

"Moraš da otplatiš sestrin dug", govorila bi joj majka.

Dve godine nakon što je data, bogata porodica se preselila u Irvin u Kaliforniji, gde je Šjimin život postao pravo mučenje. Za razliku od Kaira, gde su bogati Egipćani imali armiju posluge, u Kaliforniji je sve poslove morala da radi sama. Jela je jednom dnevno ostatke od ručka, otpatke koje niko nije hteo. Držali su je u podrumu bez grejanja, klima-uređaja i svetla, a spavala je na dušeku na patosu. Radila je po 20 sati dnevno.

Kad je Amal jednom slučajno otkrila da je sušila svoju odeću u mašini za rublje, prebila ju je.

"Tvoja odeća ne sme da dodiruje našu. U ovoj kofi smeš da pereš stvari i to iza kuće"
, rekla joj je tada.

Devojčica nikada nije pokušala da pobegne jer su je zastrašivali, tvrdeći da će policija da je pretuče i da nikada više neće videti svoju porodicu. Spasena je 2002. kad je neko od komšija anonimno obavestio socijalnu službu o njenom postojanju. Policija i grupa socijalnih radnika ubrzo su upali u kuću i odveli je.

"Htela bih da ljudi znaju da se ovako nešto dešava. Ropstvo se ne sreće samo u udžbenicima istorije, već u vašem komšiluku"
, ispričala je za časopis “Pipl” svoju potresnu sudbinu Šjima.

Izvor: Blic

Pogledajte još